Getuigen hemelen doder van stadsbendeleider op

Op het proces tegen vijf jongeren voor het hof van assisen van Brussel hebben getuigen verklaringen afgelegd die in het voordeel zijn Grace Kialanda. De 20-jarige heeft eerder al toegegeven dat hij de dodelijke messteken toediende aan Lionel Isenge (22). De vijf jongeren staan terecht wegens doodslag op Isenge.

Lounge Bar
Isenge werd in de nacht van 22 op 23 oktober 2005 voor discotheek Lounge Bar in de Henri Mausstraat aan de Beurs in het centrum van Brussel doodgestoken. De beschuldigden zijn, behalve 'Orson' Mangala en Trésor Mutamba, Fabrice Mukuna (21), 'Popaul' Lomami (21) en 'Grace' Kialanda (20).

Stadsbende
Volgens het parket zijn ze lid van een stadsbende, de Black Wolves, die in de wijk Matonge ontstond en die haar invloed probeerde uit te breiden naar uitgaansgelegenheden in het centrum van Brussel. Het slachtoffer zou de leider geweest zijn van de Finest, een andere bende uit Sint-Agatha-Berchem.

Achtergelaten door moeder
Wat vandaag opviel waren de hele reeks positieve getuigenissen over Grace Kialanda. De jongen werd achtergelaten door zijn moeder en werd in een tehuis geplaatst. De mensen die hij daar ontmoette, onderstreepten vandaag zijn vriendelijkheid en de motivatie voor zijn studies die hij zag als een basis voor een goede toekomst. Nooit was er sprake van een gewelddadig incident.

Uitstekende leerling
Op school was Grace overigens een uitstekende leerling. Hij presteerde goed op alle vakken, behalve Nederlands. Hij was een voorbeeldige scholier die vaak meer dan 90 procent haalde. Nadat hij zijn diploma secundair onderwijs had behaald, had hij zich ingeschreven in een school om Engels te leren. Zijn arrestatie doorkruiste die plannen. De getuigen die vandaag aan het woord kwamen, begrijpen niet hoe en waarom Grace een moord kon begaan.

24 kinderen
Er kwamen ook getuigen aan bod voor andere beschuldigden. Zo werd duidelijk dat Lomami nooit zijn vader heeft gekend, omdat die stierf toen hij 17 maanden was. Een zus van Mukuna zei dan weer dat zijn vader 24 kinderen had, bij verschillende vrouwen. Hij was nauwelijks thuis en Mukuna leed daar erg onder.

Morgen gaan de verhoren verder. Het rekwisitoor van de advocaat-generaal volgt overmorgen. De jury zal normaal volgende maandag de schuldvraag behandelen. (novum/svm)