Getuige in zaak-Bende van Nijvel: "Michel Libert schoot op politie in '82"

rv
Een anonieme getuige zegt dat Michel Libert in 1982 betrokken is geweest bij een schietpartij op de politie. "Libert heeft me dat zelf gezegd", vertelde de getuige aan VTM NIEUWS. Libert is een voormalige topman van de Westland New Post, een extreemrechtse en pseudomilitaire organisatie die al langer in verband wordt gebracht met De Bende van Nijvel.

Liberts naam duikt al langer op in het onderzoek naar de Bende, maar kwam de afgelopen weken opnieuw sterker in de schijnwerpers te staan, toen dezelfde getuige via zijn advocaat Libert aanduidde als 'De Reus' van de Bende. Libert wordt al sinds 1984 onderzocht als één van de mogelijke Reuzen.

Verkenningsopdracht in GB

De anonieme getuige zou Libert zijn tegengekomen toen die een verkenningsopdracht aan het doen was in een GB in Kraainem. Later zou Libert hem hebben toevertrouwd dat hij in 1982 bij een schietpartij op de politie betrokken zou zijn geweest.

Zo’n dertig jaar geleden was Libert een fors gebouwde man van 1,91 meter, waardoor hij ook destijds in het vizier van de speurders kwam. In de jaren negentig gaf Libert toe meermaals voor de aanslagen van de Bende van Nijvel supermarkten verkend te hebben in opdracht van een onbekende opdrachtgever.

"Laatste op lijst met verdachten"

Toen Libert in oktober 2014 door de toenmalige onderzoeksrechter gedurende 48 uur werd vastgehouden, kwam er over de opdrachtgever van supermarktspionage geen duidelijkheid en mocht hij als een vrij man opnieuw huiswaarts keren. "Een van de speurders heeft me toen gezegd dat ik de laatste was op hun lijstje van mogelijke daders", verklaarde Libert vorig jaar in de Franstalige media. "Na mij was er het grote niets."

Ruim een week geleden schreeuwde Libert nogmaals zijn onschuld uit in een interview met VTM NIEUWS. "Voor de zoveelste en hopelijk ook de laatste keer: neen, ik ben niet ‘de Reus’ van de Bende van Nijvel. Moest ik het geweest zijn, was ik allang met mijn rugzak vertrokken en ondergedoken", klonk het toen. Inmiddels heeft Libert een klacht ingediend tegen de anonieme getuige wegens laster.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Zit toch een raar geurtje aan. Het was zijn baas. Heeft er van alles mee meegemaakt. Die heeft aan hem vertrouwelijke informatie en dubieuze opdrachten gegeven. En hij wil anoniem blijven omwille van zijn veiligheid. Je zou vermoeden dat Libert dan toch perfect zou weten wie uit de biecht klapt.

 • Agnes Craeye-compernolle Willy

  36 jaar en miljoen euro onderzoeks kosten staan ze nog geen mm verder iemand slaat daar serieus munt uit of als het uitkomt dat er politiek iets mee gemoeit is dat zitten ze met ne serieus probleem binnen 30 jaar en miljoenen euros staatsgeld gaan ze nog geen mm verder staan

 • guido vermeyen

  De ontknoping duurt wel heel lang...zou er ergens weer munt uit te slaan zijn ? Wie heeft er nu weer een boek over de "bende" geschreven, dus die ontknoping moet nog efkes wachten, tot de " Bende "boeken verkocht zijn.Toch weer niet Vermassen met deel twee ?

 • Yvan Beelaert

  Willen ze wel een oplossing in België voor die moordaanslagen.

 • Daniël Gyssens

  Dat deze getuige dertig jaar lang heeft gezwegen is op zijn minst verdacht.Kan men hem niet als medeplichtige aanklagen omdat hij iets wist maar bleef zwijgen en dieper graven naar de werkelijkheid en de waarheid.Als dat nu niet gebeurt komt er nooit nog iets van !