Getroffen bedrijven en particulieren krijgen extra steun: tot 30 september geen leningen meer terugbetalen en nieuwe kredieten zullen blijven komen

Alexander De Croo (Open VLD).
Photo News Alexander De Croo (Open VLD).
Vicepremier en minister van Financiën Alexander De Croo heeft uitleg gegeven over de extra steunmaatregelen aan bedrijven en particulieren die getroffen zijn door de coronacrisis. Die werkte hij uit met de steun van de Nationale Bank van België en de financiële sector.  
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Afeglopen week vonden intensieve gesprekken plaats tussen minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld), de Nationale Bank van België en de financiële sector. Bedoeling was het opzetten van een federale garantieregeling voor particulieren en bedrijven die getroffen worden door de coronacrisis. Er zijn twee grote pijlers. Een overzicht.

Hypotheeklening

Enerzijds zal de financiële sector zich voor alle levensvatbare bedrijven en zelfstandigen (die levensvatbaar waren vóór de uitbraak van de coronacrisis) engageren om alle betalingen, vervaldagen, betalingen van intrest en meer stil te leggen van vandaag tot 30 september. Wie leningen en financiële verplichtingen heeft, zal op die manier geen betaling meer hoeven te doen. Dat geldt ook voor mensen met een hypotheeklening. “Gezinnen die kunnen aantonen dat ze een financiële impact hebben ondervonden door corona (bijvoorbeeld door tijdelijke werkloosheid), kunnen vragen aan de bank om tot 30 september geen betaling meer te moeten doen.”


Daarnaast zal er een garantieregeling zijn voor alle nieuwe kredieten en kredietlijnen met een maximale looptijd van 12 maanden. “Bedrijven die op zoek zijn naar financiering mogen er zeker van zijn: de uitstroom van kredieten zal op peil blijven”, aldus De Croo. 


Het totale bedrag van de waarborgen bedraagt maximaal 50 miljard euro, wat overeenkomt met 10 procent van het BNP. De nieuwe kredietlijnen staan op een maximumperiode van 12 maand en de kredieten kunnen opgenomen worden tot 30 september.

Dan rest de vraag wie welke rol speelt in de garantieregeling. Dat zal afhangen van hoe de kredieten verlopen zijn. Verliezen tot 3 procent op uitgeschreven kapitalen zijn volledig ten laste van de financiële sector. Tussen 3 en 5 procent zal  de helft ten laste zijn van de financiële sector en de andere helft van de overheid. Voor verliezen van meer dan 5 procent, zal 80 procent betaald worden door de overheid en de rest door de financiële sector. “Verliezen zullen dus gedragen worden door de financiële sector. Maar als de crisis dieper gaat, moet de overheid tussenkomen om te verzekeren dat de kredieten blijven komen”, aldus De Croo.

Loonkosten

De nieuwe steun komt bovenop de steun die al eerder bekendgemaakt was. Heel wat zelfstandigen en bedrijven zitten immers met grote cashflowproblemen door sluiting. Via een systeem van tijdelijke werkloosheid neemt de federaal overheid al een groot deel van de loonkosten tijdelijk over. Zo wordt voorkomen dat men mensen moet ontslaan. Ook via uitstel van betaling van belastingen - btw, bedrijfsvoorheffing, vennootschapsbelasting - wordt een buffer van 4,5 miljard ingezet om de eerste schok op te vangen. Daarnaast zijn heel wat gezinnen getroffen en zagen die hun inkomen terugvallen nu ze tijdelijk werkloos zijn. Er moet absoluut vermeden worden dat ook zij in betaalproblemen komen.

Extra zuurstof

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) staat 100 procent achter de maatregel, die “extra zuurstof” biedt aan bedrijven en particulieren. “De banken nemen een aantal belangrijke initiatieven die vandaag, samen met de overheidswaarborgen, het verschil kunnen maken voor een goede financiële overbrugging tot na de coronacrisis”, klinkt het. 

Ook de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka reageert opgelucht op het akkoord. “Het uitstel van betaling op leningen tot 30 september 2020 helpt gezonde bedrijven, kmo’s en zelfstandigen om geen liquiditeitsproblemen te krijgen. De soepelere garantieregels voor nieuwe kredieten zorgen dat bedrijven kunnen blijven draaien”, stelt Voka. De werkgeversorganisatie is de banken bijzonder erkentelijk voor hun zware inspanning. “Dit vermijdt immers de instorting van ons economisch systeem.”
152 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Sophie Vanhonsebrouck

  Guido De Beukelaer gezond zijn, en mogen werken is een voorrecht en wees blij dat u uw volledige wedde krijgt, de steunmaatregelen zijn voor mensen wiens inkomen én sterk terugvalt én die tegelijk in grote problemen zouden komen zonder die steun. Het is altijd beter als je dat niet nodig hebt.

 • Guido De Beukelaer

  Ik ben aan het werken...krijg niks en kan binnenkort de rekening weeral mee betalen. Misschien moet ik maar eens stoppen.

 • ludo verbueken

  Ben alleen geintreseerd wat het gaat kosten alles alles voorbij is wan daar zullen ze wel gebruik van maken denk ik

 • jean pierre brunson

  de banken weten wel wat ze doen het is geen kadootje , als ze nu hun geld terug vragen zoals voorzien hoeveel falingen zouden er dan zijn en waar geraken ze dan aan hun geld bij de croo hij zegt de banken helpen ons nu goed bedacht schone schijn

 • Jules Vermeers

  Tijdelijke werklozen elders tewerkstellen, ben niet tegen, maar is er dan daar geen besmettingsgevaar? je kunt ze dan net zo goed op hun vertrouwde werkplaats met de nodige maatregelen laten voortwerken? In een onbekenden omgeving lopen ze veel meer gevaar.