Gesprek tussen Groen en N-VA brengt geen uitsluitsel: alle partijen blijven in running voor Antwerpse coalitie

Bart De Wever en Wouter Van Besien tijdens een interview voor deze krant net voor de verkiezingen.
Foto Jan Aelberts Bart De Wever en Wouter Van Besien tijdens een interview voor deze krant net voor de verkiezingen.
De Antwerpse Groen-politici Wouter Van Besien, Freya Piryns en Ikrame Kastit hebben bij burgemeester Bart De Wever (N-VA) een tweede informatief gesprek achter de rug. “De bal ligt nu in het kamp van De Wever”, zegt Van Besien. De Wever bevestigt dat alle partijen in de running blijven om deel te nemen aan de Antwerpse coalitie. 

“De verschillen rond mobiliteit, propere lucht, diversiteit en sociaal beleid blijven zeer groot. Als de burgemeester een coalitie wil, moet hij een voorstel doen”, zei Van Besien bij het buitengaan. 

Eerder deze week sprak De Wever al met Open Vld, CD&V en sp.a. “Die gesprekken zijn steeds zeer correct en respectvol verlopen”, zegt De Wever in een mededeling. De vergadering met sp.a gisteren duurde maar liefst 3,5 uur. Jinnih Beels, Tom Meeuws en Yasmine Kherbache benadrukten na afloop dat er geen breekpunten waren, maar wel veel verschillen met de N-VA. Vlaams Belang en PVDA waren niet meer uitgenodigd voor de tweede gespreksronde. 

Financiën

“Er is een duidelijke wil over de partijen heen om een ijkpunt te vinden van waaruit een coherente bestuursvisie kan ontstaan”, aldus nog De Wever. Tijdens het allerheiligenreces zullen alle partijen nog eens bij De Wever kunnen komen voor een technische en vooral financiële toetsing van de programmapunten. “Ik heb hen daarvan op de hoogte gebracht. Dit overleg zal discreet verlopen. De financieel beheerder van de stad zal, als onafhankelijk ambtenaar, de uiteenzetting doen.”

Ikrame Kastit, Wouter Van Besien en Freya Piryns.
BELGA Ikrame Kastit, Wouter Van Besien en Freya Piryns.

Er wordt verwacht dat ‘informateur’ De Wever tijdens de herfstvakantie een formatienota zal uitwerken. Dat deed hij ook in 2012 zo. Afhankelijk van de reacties van de partijen op die nota zal daarna wellicht duidelijk worden wie verder zal onderhandelen om uiteindelijk een nieuwe coalitie te vormen. In 2012 was de nieuwe bestuursploeg rond op 11 december.
73 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean Chapeau

  Groen blijft best frisgroen. Dus geen coalitie met NVA van De Wever en Francken.

 • Christian Mommaerts

  De Wever op naar de 540 dagen van bewezen onkunde

 • Lucien Peeters

  De Wever zit duidelijk in de rats, enerzijds voort werken met een zo krappe meerderheid van piepkleine en verliezende partijen of kiezen voor Groen en veel kiezers terug naar het VB sturen.

 • daniel d'hulst

  82 % wil groen niet dus laat ze er buiten

 • Gerd Van nieuwenhove

  De ridder en van campenhout zeker van hun postje ! Beide overlopers van de vld ! Die twee passen zich steeds aan , zeer soepel en madam Homans moet oppassen of ze wordt afgevoerd ! Zeker weten als straks haar ex aanbidder jobke bekomt , Wordt nog lachen in Antwerpen ?