Gesluierde Anke Van dermeersch in campagne tegen hoofddoek

UNKNOWN

Hoofddoeken horen niet thuis in het openbaar leven. Dat verklaarde het Vlaams Belang vandaag tijdens een persconferentie. Een opvallende foldercampagne met een gesluierde Anke Van dermeersch is de blikvanger van een nieuw offensief "tegen de islamisering van de samenleving".

Niet tornen aan godsdienstvrijheid
Volgens Van dermeersch wil de campagne niet tornen aan de godsdienstvrijheid. Er moeten volgens de VB-senator wel beleidskeuzes gemaakt worden om islamitische symbolen uit het publieke leven te bannen. Naast een folder komt er ook een internetpetitie tegen de hoofddoek. De partij zal eveneens op alle niveaus initiatieven nemen om de overheid tot een eenvormig standpunt inzake kledingvoorschriften te dwingen.

Protest tegen westerse cultuur
Anke Van dermeersch schreef een open brief over de kwestie. Daarin kenmerkt ze de hoofddoek als een protest van conservatieve moslima's tegen de westerse cultuur. Een sluier is volgens Van dermeersch meer dan een symbool. Op het einde van dit jaar zal ze daarom een boek publiceren met haar visie op islam en vrouwen.

Dank aan Patrick Janssens
Verder steunt het Vlaams Belang bij monde van Vlaams parlementslid Filip Dewinter Antwerps burgemeester Patrick Janssens (sp.a). "Ik bedank hem omdat hij als eerste is ingegaan op ons verzoek om de hoofddoek bij loketpersoneel te verbieden", zegt Dewinter. "Daarnaast krijgt hij ook de volle steun van onze partij om het hoofddoekverbod bij leerkachten in het stedelijk onderwijs te realiseren."

Raad van State volgen
Volgens Dewinter moeten zowel de lokale, de regionale als de federale overheden de beslissing van de Raad van State omtrent kledingsvoorschriften bij leraars van het stedelijk onderwijs volgen. "De tijd van verantwoordelijkheden afschuiven op bijvoorbeeld de schooldirecties is voorbij", zegt hij. Het wordt tijd dat de besturen kleur bekennen en een richtlijn rond hoofddoeken op te stellen, meent Dewinter.

Goede raad voor Wilders
In de marge van de persconferentie wees Filip Dewinter zijn Nederlandse collega Geert Wilders op zijn verantwoordelijkheden. Volgens Dewinter moet de anti-islam film 'Fitna' er komen, maar mag hij geen nutteloze provocaties bevatten zoals het in brand steken van de koran. (belga/eb)