Gesjoemel bij Selor? Onderzoek gestart

Er zouden tal van ongeregeldheden hebben plaatsgevonden bij Selor.
ANP Er zouden tal van ongeregeldheden hebben plaatsgevonden bij Selor.
De federale ombudsdienst is een onderzoek gestart naar mogelijke integriteitsproblemen bij overheidsrekruteerder Selor. Dat meldt De Tijd.

Er zouden aanwijzingen zijn dat Selor-topman Marc Van Hemelrijck tussenbeide zijn gekomen in een selectieprocedure waaraan ook zijn dochter deelnam. Dinsdag eisten twee medewerkers van de federale ombudsdienst toegang tot de computersystemen van Selor om te onderzoeken of alle procedures zijn nageleefd.

In maart stuurden Selor en minister Steven Vandeput (N-VA) nog een lovend persbericht de wereld in. "Voor Selor was 2014 een jaar waarin efficiëntie voorop stond", klonk het. Toch is het niet de eerste keer dat er vragen rijzen rond de werking van Selor, dat verantwoordelijk is voor de screening van kandidaten voor functies bij de meer dan 150 overheidsdiensten.

Volgens De Tijd zijn er al verscheidene incidenten geweest. Zo zouden mensen onterecht inzage kunnen krijgen in de selectieresultaten van Selor, werd er fraude ontdekt en werden al vaak de verkeerde resultaten naar kandidaten gestuurd. In een interne enquête gaf 71 procent van het personeel bovendien aan dat ze vinden dat managers mensen voortrekken.

Vandeput: "Al om onderzoek gevraagd"

Minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput (N-VA) reageert voorlopig niet ten gronde op het onderzoek. Zijn kabinet merkt wel op dat Vandeput zelf de Inspecteur van Financiën al om een onderzoek gevraagd had na recente berichten in de Franstalige pers.

"Wij communiceren nooit in de media over individuele dossiers", luidt het op zijn kabinet. "Indien uit het onderzoek zou blijken dat er onregelmatigheden zijn gebeurd, zullen wij gepaste maatregelen nemen met het oog op het vrijwaren van de neutraliteit, geloofwaardigheid en onafhankelijkheid van Selor."

"Iedereen bij Selor werkt mee"

"Wij kunnen bevestigen dat er een onderzoek loopt van de federale ombudsdienst bij Selor, maar over de inhoud van het onderzoek is ons niets bekendgemaakt. Daar kunnen we dus ook niet op reageren", aldus woordvoerster Aurélie Damster, woordvoerster van Selor aan Belga. Ze voegt er nog aan toe dat "iedereen bij Selor meewerkt aan dat onderzoek".