Geschorste korpschef Peter De Wolf riskeert 1,5 jaar cel

UNKNOWN

De Gentse procureur des Konings Johan Sabbe heeft vandaag voor de Gentse correctionele rechtbank anderhalf jaar cel gevorderd tegen de geschorste korpschef Peter De Wolf. Voor het hoofd van de Dienst Intern Toezicht Olivier Speeckaert vroeg het openbaar ministerie twaalf maand cel, voor adjunct-commissaris Sonja Corryn zes maand opsluiting.

Sabbe laat de beslissing of de straf effectief of met uitstel is over aan de rechtbank, maar bij een voorwaardelijke straf eist hij de publicatie in een dagblad van de verontschuldigingen van de drie beklaagden.

Vervalsing proces-verbaal

De Wolf moet zich verantwoorden voor de vervalsing van een proces-verbaal, vluchtmisdrijf en inbreuken op de wegcode. Op 7 februari veroorzaakte De Wolf omstreeks 4.45 uur een verkeersongeval na een feest van de Gentse politieharmonie. De 52-jarige korpschef reed met zijn dienstwagen nabij de Gentse Watersportbaan tegen een geparkeerde auto.

De korpschef zou met adjunct-commissaris Sonja Corryn afgesproken hebben dat zij verklaarde dat ze geen passagier was maar achter het stuur zat. De derde betrokkene in de zaak, het hoofd van de Dienst Intern Toezicht Olivier Speeckaert, wordt verdacht van het meewerken aan de valse aangifte.

Voorbeeldfunctie

Het openbaar ministerie tilt zwaar aan de feiten en eiste voor De Wolf ook de ontzetting uit verschillende rechten voor een periode van vijf jaar. Zo zou hij geen openbare ambten mogen uitvoeren, zich niet verkiesbaar stellen en geen eretitels en wapens mogen dragen. Voor het vluchtmisdrijf vorderde de aanklager 1.100 euro boete en een rijverbod van een maand.

"De politiediensten zijn de ogen en de oren van de maatschappij. De akten van hun ambt moeten 100 procent correct zijn. Agenten op straat worden door de feiten van de beklaagden dagdagelijks geconfronteerd met twijfels over hun pv's. De drie betrokken hadden een voorbeeldfunctie. Hun straf moet ook tot voorbeeld strekken", zei Sabbe.

De verdediging is aan het woord. Volgens advocaat Hans Rieder zijn er gronden voor vrijspraak. (belga/mvdb)

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.