Geschorste korpschef De Wolf verweert zich tegen ontslag

UNKNOWN

De geschorste Gentse korpschef Peter De Wolf heeft zijn verweerschrift tegen het tuchtvoorstel van minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) officieel ingediend. De minister wou hem ontslaan, maar De Wolf gaat niet in op het voorstel omdat hij aan de slag wil blijven bij de politie.

Dronken na feest harmonie
Op 7 februari veroorzaakte De Wolf in dronken toestand een verkeersongeval na een feest van de Gentse politieharmonie aan de Gentse Watersportbaan. De korpschef gaf toe dat hij beval dat adjunct-commissaris Sonja Corryn verklaarde dat ze achter het stuur zat. De derde betrokkene in de zaak, Olivier Speeckaert, werkte mee aan de valse aangifte.
 
Beroep tegen celstraf
De Wolf werd door de correctionele rechtbank veroordeeld tot een celstraf van 12 maanden met uitstel, maar tekende beroep aan tegen die straf. Het Gentse hof van beroep zal het dossier op 19 oktober behandelen.


Binnen vijftien dagen
De tuchtstraf staat los van het strafrechtelijke luik. Door het indienen van het verweerschrift moet minister Turtelboom binnen vijftien dagen opnieuw een beslissing nemen.
 
Heroverweging
Als ze haar tuchtstraf herneemt, kan De Wolf nog een verzoek tot heroverweging instellen bij de tuchtraad. In het oorspronkelijke voorstel van de minister behoudt De Wolf wel zijn 31 jaar anciënniteit bij de politie bij de berekening van zijn pensioen en is hij ook behaalde graden niet kwijt.(belga/lb)