Gerechten delen, nieuwe plaag in de horeca: "Eén dagschotel, twee sets bestek, aub"

photo_news
Steeds meer restaurants verdragen niet langer dat klanten gerechten delen om goedkoper af te zijn. "Het is een echte plaag, vooral in de zomer. Het gebeurt zelfs dat een gezelschap van vier één vol-au-vent bestelt."

Een weigering aan een Weense toeriste om een portie mosselen met friet en sla (kostprijs 16,90 euro) met haar partner te delen in Bistro De Schilder in Brugge, leverde eigenaar Dimitri Vanhaecke een vlijmscherp commentaar op de beoordelingssite Tripadvisor op. De vrouw had het over een "schokkende ervaring" en gaf de zaak een onvoldoende voor klantvriendelijkheid: "Wij wilden deze plaatselijke delicatesse voor de eerste keer proeven. Daarom kozen wij voor niet twee, maar voor een enkele portie. Onbegrijpelijk dat dit hier niet mocht."

Vanhaeke heeft daar zo zijn redenen voor. "Elke dag, en zeker wanneer het 's zomers heel druk is, komen mensen binnen en vragen om een dagschotel te delen", zegt hij.

"Eerst lieten we gewoon begaan, maar toen begon het de spuigaten uit te lopen." Lees het volledige verhaal met onder meer het advies van Horeca Vlaanderen in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor maar één euro! 
195 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Loes Eenkhoorn

  Er worden ook een heleboel mensen geholpen aan een maag verkleining die kunnen echt geen heel portie op dus delen ze vaak goed voor het milieu er wordt niet onnodig eten weggegooit

 • st cl

  dat weigeren kun je niet doen, is in veel landen heel normaal. vraag een toeslag voor de afwas, 5euro dat schrikt al af maar heg verbieden is ook maar flauw. we worden al zwaar geraakt in onze portemonee, ook voor de klanten moet er begrip zijn. die worden immers door dezelfde dievenbende bestolen als de uitbaters

 • Elmigranto Delmundo

  Je werkt in de horeca, het is goed weer geen zin om terras te lopen. Zagende klanten. Je gaat naar de arts en faked een ziekte. Een week thuis, betaald. De baas moet dan maar dubbel zo hard werken. Ik nodig hier ieder van jullie uit om mee in de keuken te staan. U gaat bleiten !!

 • Elmigranto Delmundo

  In Spanje lopen er in een resto 2x meer garçons rond, en het eten is er goedkoper, reden 200€ rsz/mnd! Hier is het 2000€/mnd! Zit al heel lang in deze hondenstiel, en heb al heel wat beginners ten onder zien gaan. Vlaanderen heeft de hoogste loonkosten en vennootschap belastingen. In Wallonië Hebben ze quasi geen witte kas, tov Vlaanderen 70% met kassa!! Volgzame schaapjes..

 • Swiss 88

  Mijn vriendin en ik delen altijd het toetje.