Gerechtelijke wereld voert op 20 maart actie “om justitie te redden”

Beeld van een eerdere actie van magistraten in het Justitiepaleis in Brussel.
BELGA Beeld van een eerdere actie van magistraten in het Justitiepaleis in Brussel.
De volledige gerechtelijke wereld (magistraten, advocaten, griffiers ...) wordt opgeroepen om op 20 maart te verzamelen voor verschillende gerechtsgebouwen in het land. De actie is bedoeld om de eisen voor een toegankelijke en betaalbare justitie voor iedereen kracht bij te zetten in de aanloop naar de verkiezingen. 

“66 dagen om justitie te redden”, zo heet de campagne die op woensdag 20 maart wordt gelanceerd, op 66 dagen van de verkiezingen. Er wordt opgeroepen om die dag de zittingen te schorsen om 11.30 uur en voor het gerechtsgebouw te verzamelen. Er zullen in verschillende arrondissementen ook symbolische acties worden georganiseerd, zoals een mars voor justitie, klinkt het op de campagnewebsite. Het zwaartepunt van de acties zal vermoedelijk liggen in Brussel en Wallonië.

De eisen kunnen worden samengevat als volgt: dat de bij wet bepaalde kaders worden geëerbiedigd, dat justitie behoorlijk wordt gefinancierd, en een daadwerkelijke toegang tot de rechter voor elke rechtzoekende. Concrete vragen zijn onder meer een lager btw-tarief voor de erelonen van advocaten en notarissen, makkelijkere toegang tot juridische bijstand, een performant informaticasysteem en gerechtsgebouwen in goede staat.

De campagne gaat uit van verschillende magistratenverenigingen, zoals de Koninklijke Vereniging van Vrederechters en Politierechters, de Nederlandstalige Vereniging van Magistraten, en Magistratuur en Maatschappij. Ze krijgt de steun van onder andere de Liga voor de Mensenrechten.




17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Daniel Meuleman

  Justitie is een corrupte rotte boel met al die politiek benoemde rechters. Ik heb er geen vertrouwen in. Dat men dat eens aanklaagt.

 • Barbara Schotte

  Laat het gerechterlijk wereldje zichzelf eerst eens goed in vraag te stellen!

 • Marc Van der Vloedt

  Identificeren (van het werkelijke) slachtoffer ! (meer is echt niet nodig) en later misschien de modus operandi van de daders toetsen aan middelen die hem wettelijk geboden werden en dan het nodige doen om herhalingen te voorkomen.

 • guido vermeyen

  Ik dacht dat justitie eens ging doorgelicht worden op corrupte rechters, advocaten die zonder reden in beroep blijven gaan....en de gedupeerden eens in gewoon Vlaams alles krijgen uitgelegd ipv in het advocaten -jargon...en oud -Nederlands....dus heb ik verkeerd gelezen....

 • ka Van der Linden

  Waarom niet gewoon gaan werken zoals iedereen ?