Gerecht onderzoekt of bank Degroof Petercam inbreuken pleegde op antiwitwasregels

Belga
Het onderzoek naar mogelijke inbreuken door Bank Degroof Petercam op de antiwitwasregels voor banken krijgt een gerechtelijk staartje. Ook het Brusselse gerecht bekijkt of de bank inbreuken heeft gepleegd op de antiwitwaswetgeving. 

Dat is een rechtstreeks gevolg van de audit die de Nationale Bank van België eerder bij de vermogensbeheerder uitvoerde, zo schrijft De Standaard. Uit dat onderzoek bleek dat Bank Degroof Petercam de slechtste score kreeg wat betreft het naleven van de antiwitwasregels, ook bekend als AML.
Woensdag werd al duidelijk dat Bank Degroof Petercam een boete riskeert van de toezichthouder, maar het kan nog maanden duren voor de bank weet waar ze aan toe is.

Degroof Petercam verwerpt formeel elke beschuldiging van witwassen. Volgens de bank voerde de Nationale Bank een audit uit rond de procedures voor interne controle met betrekking tot de preventie van het witwassen van kapitaal, en gaat het om regelmatige controles zoals bij elke bank die onder de controlebevoegdheid valt van de toezichthouder. “Deze audit leidde tot aanbevelingen, die Degroof Petercam implementeert in nauw overleg met de toezichthouder.”

Audit

Van een gerechtelijk onderzoek heeft Degroof Petercam geen weet: “Degroof Petercam is niet op de hoogte dat voormelde audit aanleiding zou hebben gegeven tot enig gerechtelijk onderzoek.”
“Dergelijke audits zijn strikt vertrouwelijk, en net als voor alle betrokkenen kan Degroof Petercam hierover bijgevolg niet communiceren”, klinkt het nog.
De bank besluit dat ze erover waakt steeds te handelen met respect voor de wetten en regels, en ze werkt in die optiek nauw samen met alle instanties, zo klinkt het.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.