Gerecht begraaft corruptiezaak Fortis-rechter Francine De Tandt: "Na al die jaren heeft de olifant een muis gebaard"

Rechter Francine De Tandt
BELGA Rechter Francine De Tandt
Het corruptieonderzoek tegen rechter Francine De Tandt loopt na meer dan negen jaar met een sisser af, schrijft De Tijd zaterdag. De Tandt raakte als voorzitster van de Brusselse handelsrechtbank vooral bekend als de rechter die eind 2008 de zaak over de ontmanteling van Fortis behandelde. Kort daarna, in augustus 2009, kwam ze in opspraak omdat de Brusselse recherche naar de minister van Justitie was gestapt met zware aantijgingen van omkoping tegen haar. De Tandt zou bepaalde advocaten hebben bevoordeeld, luidde het.

Nu is het parket-generaal van Brussel eindelijk klaar met zijn eindvordering. Zowel voor De Tandt als voor de advocaat die haar zou hebben omgekocht, Robert P., vordert het parket-generaal de buitenvervolgingstelling voor de belangrijkste aantijgingen van corruptie, aldus De Tijd. 

De Tandt wordt alleen nog vervolgd voor lichtere feiten, zoals een verblijf in de villa van een zakenman bij wie ze schulden had en die ook als expert op haar handelsrechtbank werkte. "Na al die jaren heeft de olifant een muis gebaard", zegt De Tandts advocaat André De Becker in de krant.

Volgens De Tijd gaat het om hier om een opmerkelijke ommekeer, want in mei 2014 kondigde het Brusselse parket-generaal aan dat het De Tandt en advocaat Robert P. voor corruptie zou vervolgen.
De zaak komt op 10 januari voor de KI.
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Paul Verbeeck

  Iedereen gelijk voor de wet zeggen ze dan , wie gelooft er nog in de politiek en rechterlijke macht .

 • anna vandenberg

  Het vonnis op maat van benoemde rechters, wie heeft er voordeel bij dat Francine De Tandt vrijuit gaat, heeft ze gedreigd haar atoma schriftjes openbaar te maken. In België heet dat onafhankelijk gerecht, in IJsland moesten ze in de gevangenis.

 • William Van Den Berghe

  Alle "onafhankelijke" rechters hebben een partijkaart en zijn politiek benoemd. Tot zover het onafhankelijke Gerecht en zijn onpartijdige uitspraken

 • FRANK WILLEMS

  Het gerecht bestaat alleen voor de kleine man ... de geldmagnaten raakt men nooit.

 • Robert DE REU

  Hoe dat mens ooit rechter is kunnen worden is mij een raadsel, heb destijds haar zaken gevolgd, en ook de oorzaak van haar enorme schulden ( had oa zwaar geinvesteerd in zogezegde gronden met goudmijnen, die zelfs niet bestonden de plaats ben ik vergeten ), ja en zulke komen dan nog met alles weg, en dan vraagt het gerecht nog respect van de gewone burger, alleen mijn walging kunnen ze krijgen.