Geradicaliseerden krijgen id-kaart met vingerafdruk

Minister van Justitie Koen Geens
BELGA Minister van Justitie Koen Geens
Personen die volgens terreuragentschap OCAD een mogelijk gevaar vormen, krijgen een identiteitskaart met vingerafdrukken. Dat heeft de regering-Michel beslist.

Veiligheidsdiensten stellen al enige tijd vast dat Syriëstrijders gebruikmaken van valse paspoorten of lookalikes om vrij rond te reizen. Aan het internationale paspoort zijn sinds vorig jaar vingerafdrukken gekoppeld, aan de nationale identiteitskaart niet. De regering zet nu de deur op een kier, te beginnen met de zowat 1.000 personen die op de OCAD-lijst staan. "Het gaat van mensen van wie vermoed wordt dat ze radicaliseren, tot teruggekeerde Syriëstrijders", aldus justitieminister Geens.

Uit een rondvraag blijkt dat N-VA eigenlijk stukken verder wilde gaan. De partij legde een voorstel op tafel om van alle 11 miljoen Belgen én vluchtelingen de vingerafdrukken in een databank te brengen. "Het begin van een echte veiligheidscultuur", klinkt het in de partij. Open Vld blokte dat echter af. "Een totaal disproportioneel idee", aldus staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein.

LEES ER ALLES OVER IN ONZE DIGITALE KRANT (NU VIJF WEKEN GRATIS PROEF)