Geradicaliseerde gedetineerde 24 uur op de loop

De geradicaliseerde Abdelouafi T. (31) is dinsdagavond laat opgepakt nadat hij meer dan 24 uur spoorloos was.
rv De geradicaliseerde Abdelouafi T. (31) is dinsdagavond laat opgepakt nadat hij meer dan 24 uur spoorloos was.
De geradicaliseerde Abdelouafi T. (31) is dinsdagavond laat opgepakt nadat hij meer dan 24 uur spoorloos was. De man had de toelating gekregen via de strafuitvoeringsrechtbank om de gevangenis te verlaten tot maandagavond 19 uur ondanks het feit dat hij gekend staat als extremist. 

“Omdat hij niet weerkeerde zoals afgesproken, werd hij geseind”, klinkt het bij een politiebron. “Volgens onze informatie kon hij gezien zijn radicalisering binnen de gevangenis en zijn contacten met extremisten als Mehdi Nemmouche (de aanslagpleger op het joodse museum red.) als gevaarlijk beschouwd worden.”

Dinsdagavond laat werd de man ingerekend door de Antwerpse politie en opnieuw naar de gevangenis gebracht. Het parket zal de strafuitvoeringsrechtbank vragen de beperkte detentie-modaliteiten waardoor de man geregeld overdag uit de gevangenis mocht in te trekken.

“Geen sprake meer van radicalisme”

Volgens Anthony Mallego - de advocaat van Abdelouafi T. (31) de gedetineerde naar wie de politie meer dan 24 uur lang zocht - heeft zijn cliënt het radicale gedachtengoed afgezworen. “De strafuitvoeringsrechtbank heeft T. niet zomaar vrijgelaten”, reageert Mallego. “Van radicalisering was geen sprake meer en hij heeft voordien verschillende uitgaansvergunningen (van 12 uur, red.) en penitentiaire verloven (van 36 uur, red.) gekregen. Telkens zijn die goed verlopen. Net daarom heeft de rechter hem de kans geboden om als volgende stap deze beperkte detentie te krijgen. Ik bezoek donderdag mijn cliënt in de gevangenis en zal dan horen waarom hij niet tijdig weerkeerde.” 

Lees het hele verhaal in HLN+, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!
84 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk Van Den Bossche

  Die mannen in den bak hebben precies meer verlofdagen dan de werkende Belg.

 • Anita Billen

  Stuur T naar zijn land in de gevangenis, daar zal hij anders piepen. En niet meer binnen laten in België .Geens heeft afgedaan hier.

 • Robert Van Damme

  Welke linkse rakkers toch in die strafuitvoeringsrechtbank !!!

 • didier de coster

  geens verdwijn aub , asap asap asap

 • saskia de ceuster

  Bij radicalisering en terrorisme zou er nooit verlof toegekend mogen worden.... zo simpel ist! Straf uitzitten binnen!!!