Gepensioneerd hoofdinspecteur (74) schiet buur dood met dienstwapen: "Al jaren verzuurd. En toen kwam die bouw"

Gepensioneerd hoofdinspecteur Gerard 'Gigi' L. schoot met zijn voormalig dienstwapen meerdere keren op zijn buur omdat hij zich ergerde aan diens bouwwerken.
Mozkito Gepensioneerd hoofdinspecteur Gerard 'Gigi' L. schoot met zijn voormalig dienstwapen meerdere keren op zijn buur omdat hij zich ergerde aan diens bouwwerken.
Bij een uit de hand gelopen burenruzie in Linkebeek is zondagnamiddag een dode gevallen. Gepensioneerd hoofdinspecteur Gerard 'Gigi' L. schoot met zijn voormalig dienstwapen meerdere keren op zijn buur omdat hij zich ergerde aan diens bouwwerken. De man stierf ter plaatse.

Een jaar of twee geleden was het stuk grond tussen de nummers 69 en 71 in de Beukenstraat nog een braakliggend terrein, tot een bouwheer het opkocht en er een appartementsblok begon neer te poten. Dat had al wat teweeggebracht in de Beukenstraat. Terwijl de ene buurtbewoner uitkeek naar de bouw, ergerde een volgende zich dood aan de bouwheer. Die vergat vaak dat hij na 22 uur eigenlijk nachtlawaai veroorzaakte of begon 's zondags te kappen en te boren, terwijl anderen thuis wilden genieten van de rust.

Dader Gerard 'Gigi' L.
RV Dader Gerard 'Gigi' L.

Vrouw durft niet weg

Gerard 'Gigi' L., een voormalig hoofdinspecteur bij de gerechtelijke politie van Vorst, zat in het kamp van de tegenstanders. Hij ging in 2003 met pensioen en verzuurde volgens buurtbewoners langzamerhand. Vlaming in hart en nieren en droef om wat hij de 'Franstalige overrompeling' in zijn Linkebeek noemde, waar hij al zijn hele leven woonde. En dat samen met Marie-Rose, de vrouw met wie hij al 55 jaar getrouwd is en twee kinderen kreeg. Marie-Rose was volgens omwonenden zelf het slachtoffer van haar echtgenoot. "Hij behandelde haar niet altijd even netjes, maar ze durfde hem niet te verlaten", klinkt het.

Toen naast L. de bouw van de appartementen startte, was dat voor hem een zoveelste ergernis. "De bouwheer was misschien bij momenten wat nonchalant", oppert een buurtbewoner voorzichtig. "En hij communiceerde niet echt geweldig. Hij zei soms op vrijdagavond: 'Dit weekend ga je van mij géén last hebben.' En dan deden de grote bouwkranen op zaterdagochtend iedereen in de straat uit bed donderen. Dat is vervelend, natuurlijk. En naaste buurman Gerard was uiteraard direct betrokken." Niet alleen hij had een probleem, blijkbaar. De bouw enerveerde zo erg dat sommige buren op Facebook in een groepje hun beklag deden en een petitie startten. "Van de petitie zelf weet ik niks, maar blijkbaar zouden enkele buren inderdaad problemen hebben gehad met de gang van zaken op de werf", bevestigt burgemeester Valérie Geeurickx.

Afgelopen zondag was de 60-jarige bouwheer met een 50-jarige aannemer naar de werf gekomen. Op een bepaald moment moeten ze in de tuin van Gerard gestaan hebben om van daaruit een muur te bekijken. Op dat moment haalde Gerard het dienstwapen boven dat hij meekreeg na zijn pensioen en nooit onklaar had laten maken. Met de revolver schoot hij op de mannen. De bouwheer stierf ter plekke, de aannemer raakte gewond. Politiediensten arresteerden later Gerard 'Gigi' L. en het parket van Halle-Vilvoorde bevestigde gistermiddag zijn aanhouding. Over de precieze omstandigheden en het motief wil het gerecht niets kwijt.

Generatieprobleem

Erevrederechter Jan Nolf ziet naar eigen zeggen met lede ogen aan hoe oudere mensen steeds krampachtiger omgaan met wisselende situaties in hun omgeving. "Ik noem dat geestelijke verstarring, verkramping en verzuring", zegt hij. "Ik maak me zorgen om die generatie. Want door die verstarring krijg je een versnelling van de wederzijdse aversie. Dit zijn niet mensen met een 'te kort lontje', dit zijn mensen die té lang in een soort van knorrigheid en bitterheid hebben geleefd. Je mag het effect van langdurig vergif niet onderschatten. Ik las dat justitieminister Geens in het nieuwe Burgerlijk Wetboek ook 'burenhinder' beter wil aanpakken. Ik juich dat toe. Dit is niet zo ordinair als we denken."

Dit zijn niet mensen met een 'te kort lontje', dit zijn mensen die té lang in een soort van knorrigheid en bitterheid hebben geleefd. Je mag het effect van langdurig vergif niet onderschatten

Vrederechter Jan Nolf38 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • krindl

  bang zijn van die generatie ???? ik ben eerder bang van de jonge generatie crapuul die het woord RESPECT nog nooit hebben gehoord met alle gevolgen vandien…dit is iemand die over zijn toeren was door het voortdurend lawaai en hinder alom….

 • Etienne Boeckx

  Nog maar eens bewezen dat flikken boven de wet staan ! Wij moeten alle wapens inleveren en zij krijgen ze mee na hun pensioen !

 • Daniel collier

  Wanneer zou die Mercedes verkocht worden.

 • Daniel collier

  Ik kan die mens zeer goed begrijpen,eens moet ge wel ontploffen .

 • JEAN DROOGMANS

  tja,als je dan nog in de tuin van die man gaat staan,van uitdagen gesproken