Georgiër krijgt 4 jaar cel voor brandstichting in Antwerps massagesalon

THINKSTOCK
De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Zurab B. (40) veroordeeld tot vier jaar cel voor de opzettelijke brandstichting in een massagesalon in het Antwerpse winkelcentrum Bijenkorf. De Georgiër heeft de feiten altijd ontkend.

In de vroege ochtend van 2 maart 2014 deed er zich een ontploffing voor in het massagesalon, gevolgd door een hevige brand. De ruimte en ook de aangrenzende winkels en bovenliggende appartementen liepen aanzienlijke schade op.

Een agent, die in de nabijgelegen politietoren Oudaan aan het werk was, zag Zurab B. op zijn dooie gemak wegwandelen, zonder aandacht te besteden aan de brand. De beklaagde werd gevat en de politie rook meteen een chemisch geurtje op zijn handen en kleren, maar dat kwam volgens hem omdat hij kort daarvoor was gaan tanken. De camerabeelden van het bewuste benzinestation spraken dat tegen. De petroleumproducten die op zijn kleren zaten, werden ook in de brandresten teruggevonden.

Hij bleek bovendien ook de echtgenoot te zijn van de uitbaatster van het massagesalon, dat in slechte papieren zat. De procureur vermoedde dat hij door brand te stichten de verzekering probeerde te tillen.

Zurab B. ontkende dat. Zijn advocate meende dat de speurders zich op haar cliënt gefocust hadden en geen andere pistes meer hadden onderzocht. Hetzelfde gold volgens haar voor het verslag van de branddeskundige. Hij had geen mogelijke andere oorzaken onderzocht, terwijl haar tegenexpert meende dat een ongeluk niet uit te sluiten viel.

De rechtbank oordeelde het bewezen dat hij opzettelijk brand had gesticht. Hij moet de schade van acht burgerlijke partijen vergoeden - wat nu al op ruim 63.000 euro neerkomt - maar dat bedrag zal nog oplopen.