Gentse Zeehaven produceert biodiesel

UNKNOWN

In het Rodenhuizedok in de Gentse Zeehaven is vanavond de biodieselraffinaderij Bioro officieel geopend. Hiermee zet stad Gent de toon bij de ontwikkeling van een duurzaam toekomstbeleid. "Met de opening van de Bioro-raffinaderij vangt een nieuw tijdperk aan", stelde premier Guy Verhofstadt.

Groene haven
De Gentse haven promoot zich al een tijdje als groene haven. "En met Bioro hebben we een echte pionier, waar de verwerking van de grondstof tot het eindproduct op één site plaats vindt", gaf de Gentse burgemeester Daniël Termont mee. De hele opzet van de raffinaderij draait rond de verwerking van koolzaad. "En de Gentse haven heeft hiermee een belangrijke troef in handen omdat het zich altijd al gericht heeft op landbouwgrondstoffen", aldus Termont.

De biobrandstofproducent Bioro ligt aan het Rodenhuizedok en zal normaal gezien jaarlijks 250.000 ton biodiesel produceren uit koolzaad. "Samen met de kanaalzone van Terneuzen kunnen we ons profileren als de grootste biohaven van Europa", deelde de Gentse burgemeester mee.

Gents wagenpark
Burgemeester Termont was ook trots om te vertellen dat het wagenpark van de stad volledig omgebouwd zal worden op biodiesel. "Anderhalf jaar geleden stond de ontwikkeling van biobrandstoffen nog in de kinderschoenen", herinnerde eerste minister Guy Verhofstadt zich. "Vandaag kunnen we trots zijn op dit project op Europese schaal en ik ben er van overtuigd dat de regio over de nodige know-how beschikt", aldus Verhofstadt.


Het Rodenhuizedok, waar biobrandstofproducent Bioro is gevestigd, is omgebouwd tot één grote bio-energievallei, met de daar al actieve bedrijven Euro-Silo, Cargill, Oil-Tanking en Electrabel. (belga/tdb)