Gentse vredesactivisten herdenken kernaanval op Hiroshima en Nagasaki

 De Japanse sopraan Anna Pardo en celliste Eline Duerinck brachten een ceremonie vanop een gondel.
BELGAONTHESPOT De Japanse sopraan Anna Pardo en celliste Eline Duerinck brachten een ceremonie vanop een gondel.
In Gent hebben honderden vredesactivisten zondagavond de kernaanval op Hiroshima en Nagasaki herdacht. Ze lieten lampionnen te water voor de slachtoffers en riepen op tot een wereldwijd totaal verbod op kernwapens. De Japanse sopraan Anna Pardo en celliste Eline Duerinck brachten een ceremonie vanop een gondel.

Elk jaar worden in Gent de twee kernaanvallen, waarbij 73 jaar geleden naar schatting 130.000 mensen het leven lieten, herdacht. Vandaag zijn er nog steeds ongeveer 15.000 kernwapens in de wereld, waarvan een twintigtal in België. Vredesoverleg Gent, een vereniging die banden heeft met een twintigtal politieke, religieuze en syndicale vereniging, is toch optimistisch.

lees verder onder de foto:

In Gent hebben honderden vredesactivisten zondagavond de kernaanval op Hiroshima en Nagasaki herdacht.
BELGAONTHESPOT In Gent hebben honderden vredesactivisten zondagavond de kernaanval op Hiroshima en Nagasaki herdacht.

Nieuw VN-verdrag

"Het goede nieuws is dat één jaar geleden 122 landen de finale tekst van een nieuw verdrag van de Verenigde Naties hebben goedgekeurd", klinkt het. Daarin worden kernwapens ondubbelzinnig verboden. "Reeds 59 landen hebben het verdrag ondertekend en 13 landen hebben het geratificeerd. Eens 50 landen het verdrag geratificeerd hebben, treedt het in werking en dat zal niet zo lang meer duren."

Zaterdag vond ook in Bergen een herdenking plaats en op 8 augustus herdenkt ook Leuven de kernaanvallen op Hiroshima en Nagasaki.

In Gent hebben honderden vredesactivisten zondagavond de kernaanval op Hiroshima en Nagasaki herdacht.
BELGAONTHESPOT In Gent hebben honderden vredesactivisten zondagavond de kernaanval op Hiroshima en Nagasaki herdacht.15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • cecil atherton

  Dat is een grote leugen, Marleen van Overbeke. Zulke commentaar doet vermoeden dat u lid bent van die linkse poppenkast en willens nillens leugens verspreidt. Japan had al meermaals de overgave aan 'den amerikaan' overhandigd, meermaals, maanden voor de bom voor het eerst, iedere keer geweigerd door die 'linkse' criminelen. De bewijzen liggen in het museum in Hiroshima tentoongesteld voor wie het met eigen ogen wil zien.

 • adam naaktgeboren

  De Japanners werkten aan biologische wapens zoals de pest en testen dit zelfs op de eigen bevolking. Nadien stuurden ze duizenden kleine ballonnen de lucht in in de hoop zo de VS te kunnen bereiken. Dit moest een halte toe geroepen worden om erger te voorkomen. Dit was de enige oplossing om de Japanners zo te evenaren dat er nog iets krachtigers was dat hun wapens.

 • Marleen Van Overbeke

  Japan werd door 'Little Boy' tot de overgave gedwongen. Zo niet gingen 600.000 tot 1 mil. soldaten het leven verliezen!

 • FRANK WILLEMS

  Belgie heeft wel aan Amerika de verdeling gegeven van het congo Uranium in 1936 in In Amerika lag een stock van duizenden kilo's waar ook de atoom bommen mee gemaakt zijn ,en Belgie het 3e land was dat atoom centrales bouwde

 • Fredien Vandervekens

  Waar blijven ze het halen ? Ze worden wel héél lullig. Weer eens "stoned" ?