Gentse Studentenraad wil maatregelen voor mentale gezondheid: bijna 1 op de 20 studenten dacht recent aan zelfmoord

belga
De Gentse Studentenraad, de centrale studentenraad van de Universiteit Gent, vraagt maatregelen voor een betere mentale gezondheid van de studenten. “Uit onze bevraging bij de studenten eerder dit jaar bleek dat bijna een op de twintig recent aan zelfmoord dacht", zegt de Gentse Studentenraad.

De Gentse Studentenraad voerde in januari een enquête uit bij de studenten van de UGent waar 4.382 personen aan deelnamen. "Hieruit konden enkele belangrijke knelpunten worden afgeleid, zowel aan onze universiteit, als in de brede maatschappij", zegt het rapport van de studentenraad. 

"Er is het probleem van het taboe dat rust op problemen die gerelateerd zijn aan mentale gezondheid. Het gebrek aan bespreekbaarheid zorgt ervoor dat velen die hulp willen zoeken dit niet doen. Een tweede knelpunt is een hoge gepercipieerde werklast en druk bij de studenten. Studenten ervaren een hoge studiedruk, die volgens hen ook een negatief effect heeft op hun mentaal welbevinden."

Maatregelen overheid

Daarom vraagt de Gentse Studentenraad een inspanning van de overheid. "We zijn enthousiast over de initiatieven die de UGent reeds heeft opgestart, maar wij hopen ook vanuit de overheid meer actie te zien. Ten eerste vragen wij dat studenten vlot terecht kunnen bij anonieme en betaalbare hulp. Studenten die niet willen dat hun ouders op de hoogte zijn, kunnen geen beroep doen op een terugbetalingssysteem. Voor een grote groep studenten is het de mening van ouders die hen tegenhoudt om hulp te zoeken.”

De studenten willen ook meer bewustzijn rond mentale gezondheid in de maatschappij. "Studenten weten niet hoe ze elkaar moeten ondersteunen, ook al willen ze dit wel kunnen. Wanneer ze zich niet goed voelen gaan ze er niet steeds op een goede manier mee om. We willen dat iedere student de juiste tools en vaardigheden heeft om mentaal gezond te zijn.”
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • lut vanhyfte

    Het woord moord is zéér stigmatisch voor mensen die zelfdoding overwegen, heb de tijd beleefd waarin de kathoklieke kerk weigerde deze mensen in 'gewijde' grond te begraven, om nog te zwijgen over welk ondraagbaar leed dit bij achterblijvers veroorzaakte... Zichzelf kan men nooit vermoorden! Politiekers met medegevoel, 't woord zelfmoord is kwaadónaardig gestoord!

  • Jan Dekoninck

    Begin eens zo als vroegen met alle boeken en te kennen leerstof aan de studenten te geven per 1 oktober. vb , er valt nog een examen van de vorige semester 2 weken nadat je op Erasmus vertrok... je krijgt op basis van goede resultaten fiat om op uitwisseling te gaan , alle vluchten en verblijf geboekt . dan blijkt dat alles geannuleerd wordt omdat dat vak van vorig jaar nog open ligt . Dit soort chronische stress zit overal. Je voelt je meer een speelbal van het systeem dan student...