Gentse Studentenraad wil 'fakbar' openen in Sint-Pietersnieuwstraat

THINKSTOCK
De Gentse Studentenraad (GSR) heeft een huurcontract getekend om vanaf volgend academiejaar een nieuwe 'fakbar' te openen in Gent, waardoor de fakbarteller in de Arteveldestad op twee komt te staan. De Gentse horecacoach juicht het initiatief toe.

"De bedoeling is om pintjes aan een euro te kunnen aanbieden," schrijft het studentenblad Schamper nuchter. "Inderdaad, zuipen wordt goedkoper," klinkt het liederlijk. De studenten sneren naar de hoge kostprijs van het gerstenat. "Voor de uitgaande student blijft op vrijdagmorgen - naast een fysieke - een financiële kater over."

Yucca
Terwijl Leuven een lange traditie heeft van verschillende fakbars, uitgebaat voor en door studenten, heeft Gent er eigenlijk maar één (meer): café Yucca van de Vlaams Economische Kring (VEK). "Na enkele jaren sparen hebben we nu met de GSR een deftig bedrag bijeen dat we willen gebruiken om vanaf volgend jaar een Gentse fakbar te openen", zegt Jonas Pauwels, bestuurslid participatie van de GSR. Die tekende een contract om het leegstande Arteveldecafé in de Sint-Pietersnieuwstraat voor 22.000 euro per jaar te huren.

Er wordt binnenkort een vzw opgericht die de werking op zich zal nemen en verschillende studentenverenigingen zullen betrokken worden. De fakbar moet overdag openstaan voor studie en activiteiten, terwijl het 's avonds "zeker een zwijnenstal mag worden".

Economisch draagvlak
De Gentse horecacoach Bart Inghelbrecht juicht het initiatief alvast toe. "Ik vind dat dit in een studentenstad als Gent een plek moet hebben", zegt hij. "Het economisch draagvlak is groot genoeg." Inghelbrecht vindt het initiatief van de GSR "een sterk signaal".

Toch vreest hij voor reacties vanuit de gevestigde waarden. "Maar de Overpoortstraat is nog altijd een studentenuitgangsbuurt en het is niet omwille van één fakbar dat er geen enkele student meer naartoe zou trekken. Maar het is wel zo dat Gent die traditie van fakbars niet kent zoals in Leuven, waar dergelijk cafés gedoogd worden door andere horecazaken."