Gentse studenten protesteren tegen GAS-boetes en "studententaks"

UNKNOWN
Aan de trappen van het Gentse stadhuis heeft vanavond een honderdtal studenten betoogd tegen de GAS-boetes en de mogelijke komst van een "studententaks" voor studenten die gezinswoningen betrekken. Enkele studenten die tijdens het vragenuurtje in de gemeenteraad het woord namen en een bevel van de burgemeester negeerden, werden door de politie uit de raadszaal geleid.

De Actief Linkse Studenten (ALS) protesteren vandaag in Gent en woensdag in Brussel tegen de GAS-boetes. Volgens ALS leiden die tot een "enorme willekeur". De studenten zeggen dat de GAS-boetes niet alleen tot "absurde regels" leiden, maar dat het systeem ook gebruikt wordt "tegen het recht op collectieve actie".

De linkse studentenvereniging meent verder dat die boetes kaderen in de besparingsvoorstellen van de klassieke partijen. "Repressie is namelijk goedkoper en gemakkelijker dan preventie", klinkt het. De studenten wijzen er onder meer nog op dat kwetsbare groepen in de samenleving geraakt worden. "Indien het Gents kartel zich progressief wil noemen, eisen we een einde aan de GAS-boetes hier in Gent", zeggen ze.

Zondebok voor woonproblematiek
De studentensyndicale beweging "Voorrang Aan Studenten" (VAST) is dan weer boos omwille van de zogenaamde "studententaks", die in Gent mogelijk ingevoerd wordt voor studenten die een gezinsappartement of -woning huren. De studenten zeggen dat ze de zondebok zijn voor de woonproblematiek omdat "de partijen die de voorbije jaren aan de macht waren, geen sociale woningen hebben bijgebouwd". Ze zeggen dat ze net als alle andere bewoners van de stad slachtoffer zijn van de te hoge prijzen.