Gentse rechtbankvoorzitter Roland Tack overleden

UNKNOWN
In Gent is deze namiddag Roland Tack (60), de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg, overleden na een strijd tegen pancreaskanker. Tack werkte twintig jaar als advocaat en was daarna vijftien jaar rechter. Sinds april 2007 was hij voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Gent en beheerder van het nieuwe gerechtsgebouw. Hij was ook voorzitter van de Disciplinaire Commissie voor Elitesporters van het Vlaams Dopingtribunaal.

"Roland Tack werd twee maanden geleden opgenomen in het ziekenhuis en vervulde tot die dag zijn taak als rechtbankvoorzitter met alle mogelijke middelen", aldus persrechter Mieke Dossche die vandaag met Tack's vrouw sprak. "Hij heeft gestreden tot de laatste minuut, maar de slepende ziekte overwon hem." 

Roland Tack werd in 1949 geboren in de wijk Brugse Poort in Gent en groeide op in de volkse Bloemenkenswijk. Als kind van een technisch leraar en een fabrieksarbeidster studeerde hij tussen 1967 en 1972 rechten aan de Gentse Universiteit. Hij startte zijn carrière binnen justitie als advocaat bij Leo Martens. Na twintig jaar ruilde Tack de advocatuur voor een zetel als rechter. Vijftien jaar lang behandelde hij zaken in het oude gerechtsgebouw aan het Koophandelsplein in Gent, waar hij ook een tijdlang persrechter was.
 
Droom in vervulling
In 2007 kwam zijn grote droom in vervulling toen hij voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Gent werd en beheerder van het nieuwe gerechtsgebouw in de Opgeëistenlaan. Het 'glazen huis' was volgens hem een voorbeeld voor justitie: openheid en de afstand met de burger zo klein mogelijk houden.
 
Naast zijn job als rechtbankvoorzitter was Roland Tack ook voorzitter van de Disciplinaire Commissie voor Elitesporters van het Vlaams Dopingtribunaal en verkozen als opvolger in het Nederlands college van de Hoge Raad voor de Justitie (2004-2008). Tack was ook jarenlang actief voor de CD&V in de gemeentepolitiek en lid van verschillende verenigingen. (belga/mvdb/adv)