Gentse politie en burgemeester reageren kordaat op ‘fake news’ op Twitter: “Dit is je reinste zever”

Archiefbeeld.
Wouter Spillebeen Archiefbeeld.
Meer dan honderd retweets en tientallen reacties op hoe schandalig het wel was, in slechts enkele uren tijd. Dat was wat Twitteraar André Vanwaeyenberghe vanmiddag teweeg bracht met zijn bewering dat de Gentse politie in en rond de Sleepstraat niet meer zou patrouilleren “om niet te provoceren”. Vanwaar Vanwaeyenberghe die stelling haalde, zei hij er niet bij. De Gentse politie en burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) ontkennen de bewering ten stelligste.

“Juist vernomen in Gent, Sleepstraat, Turkse buurt, mag van de burgemeester geen patrouilles door de politie meer gereden worden en dit om niet te provoceren”, schreef Vanwaeyenberghe op Twitter. “Dus geen toezicht meer in onze buurt. Dank u burgemeester.” 

Wat volgde was een hele reeks likes, retweets en reacties. Niet alleen van mensen die zich afvroegen van waar Vanwaeyenberghe zijn bewering haalde, maar vooral van andere Twitteraars die kwaad reageerden en het hadden over hoe de Gentse politie zich laat intimideren. Nochtans was er geen enkele aanwijzing dat de claim ook zou kloppen, laat staan bewijs.

De tweet werd ondertussen zo breed gedeeld dat ook Gents burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) en de lokale politie zich genoodzaakt zagen te reageren. De Clercq noemde in een korte reactie de bewering dan ook “pure onzin”. De politie van zijn kant had het over “je reinste zever”. “De burgemeester heeft ons niets opgedragen”, klonk het fel. 

De tweet in kwestie met het antwoord van de Gentse politie erbij.
rv De tweet in kwestie met het antwoord van de Gentse politie erbij.

“Onze plicht dit krachtig te ontkennen”

“Deze bewering is totaal uit de lucht gegrepen en is pertinent onwaar”, zegt politiewoordvoerder Matto Langeraert. “We hebben nog nooit zo een vraag gekregen. Noch voor de Sleepstraat, noch voor een andere straat of wijk. Maar mensen nemen zo’n leugens op Twitter voor waarheid en gaan ze dan massaal delen. Aangezien wij ook de sociale media monitoren, vond ik het onze plicht om dit krachtig te ontkennen", zegt Matto. Een directe aanleiding voor het ‘verhaal’ was er niet meteen. “In Gent mijden wij geen enkele buurt”, besluit Langeraert.

Burgemeester De Clercq treedt hem bij. “Er zijn geen no-go zones in Gent. Nu niet en in de toekomst niet. Dit is pure onzin en fake news”, zegt Mathias in een korte reactie. 

Geconfronteerd met de reactie van de politie, wiste Vanwaeyenberghe zijn tweet deze namiddag uiteindelijk toch. Ook op Twitter diende hij “onder voorbehoud" zijn excuses aan. 
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • joris van vlaenderen

  tja belachelijke mensen die tegenwoordig alles op sociale media zetten, of het nu waar is of niet!

 • leppens victor

  Iedereen weet dat de weinige patrouilles die nog plaatsvinden totaal nutteloos zijn wegens non-interventie.Maar de poco's hebben dus wel een doekje voor het bloeden,zoals gewoonlijk. mvg.

 • Benny Adriaens

  Overal in België zijn zo zones en iedereen kent ze. Ontkennen heeft geen zin. Iedereen weet dat sommigen hier veel meer mogen dan wij. En mensen zijn dit beu nietwaar vld blauwe schurken jullie steken liever je kop in het zand

 • Jan De Korte

  Ze patrouilleren nog maar kordaat optreden.......?

 • Ludo Wouters

  Dat de politie en de burgermeester dan alles eens wat transparanter maken. In deze tijd is het simpel om via GPS, tracking enz kenbaar te maken hoeveel keer ze door een wijk rijden. Rijden ze maar 1 keer in de week in die "no go zone's " of rijden ze daar dagelijks zoals ze in andere wijken ook doen. Ook de boetes eens vergelijken van buurt tot buurt. Dit zal wel niet mogen want dan stigmatiseren ze bepaalde wijken. Het zou wel veel klaarheid brengen.