Gentse oppositie hard voor cadeau aan Optima: "Schokkend. We zijn belogen"

belga
Binnen de Gentse oppositie reageert men geschokt op het geschenk dat Optima van het stadsbestuur kreeg in de vorm van duurdere bouwgrond. "We zijn belogen in de Optima-commissie."

Jeroen Piqueur en Optima hebben een enorme cadeau gekregen van het Gentse stadsbestuur. Een bouwgrond van de zakenman is voor miljoenen opgewaardeerd na simpel verzoek. Dat gebeurde in de periode waarin hij burgemeester Termont en schepenen op zijn privéjet uitnodigde. Die onthullingen in Het Laatste Nieuws laten ook de Gentse oppositie niet onberoerd.

Vriendjespolitiek

"Dit is pure vriendjespolitiek", zegt Tom De Meester van PVDA. "We zagen in Gent de voorbije jaren al hetzelfde gebeuren met de Optima Torens aan het Sint-Pietersstation en de Ecowijk in Gentbrugge, op de gronden van het oude stadion van AA Gent. Projectontwikkelaars worden op hun wenken bediend."

N-VA hekelt vooral het feit dat hierover in 2016 met geen woord is gerept in de Optima-commissie. In die commissie hielden hoofdrolspelers als Jeroen Piqueur, Daniël Termont en Geert Versnick altijd vol dat Optima in Gent nooit enig voordeel had genoten in een project. "We zijn op een schandelijke manier belogen", vindt Siegfried Bracke. "Mocht de Gentse Optima-commissie een echte parlementaire onderzoekscommissie zijn geweest, dan waren de gevolgen van wat nu blijkt én gerechtelijk én politiek niet te overzien."

Ook CD&V reageert verrast. "Er blijven lijken uit de Optima-kast vallen", zegt Veli Yüksel.

Van kabinet naar Optima

Bracke van N-VA vindt het vooral ongehoord dat David Termont, een kabinetsmedewerker van Daniël Termont, op enkele weken tijd de overstap maakte van het kabinet naar Optima. Hij werd ingehuurd als consultant om de gronden te ontwikkelen waar enkele jaren later de bouwhoogte van zou aangepast worden en werd ook benoemd tot projectleider in een speciale werkgroep rond het nieuwe voetbalstadion. "Dat de stad Gent iemand aanduidt die betaald wordt door Optima is schokkend. Bovendien blijkt ook dat het 'rode' architectenbureau Bontinck de partij was die het stadsbestuur vroeg om de bouwhoogte aan te passen. En die eis werd blijkbaar meteen ingewilligd."

Bij PVDA noemt men dat 'draaideurpolitiek'. "Politici en kabinetspersoneel werden gekocht door Optima. Niet alleen David Termont. Dat gebeurde ook met Geert Versnick en Luc Van den Bossche. En het gebeurt vandaag nog steeds door projectontwikkelaars als Land Invest."

Dossier op gemeenteraad

N-VA en CD&V zijn van plan om het dossier in de gemeenteraad op tafel te leggen. "Er blijven nog flink wat vragen over", vindt Bracke. "Want waarom was men zo gul voor Optima? Om de betrokkenen aanzienlijk te verrijken, dat staat vast. Maar is dat het enige? Is dat de enige win-win? Ik weet niet of ik dat geloof." Ook Yüksel wil antwoorden. "De beloofde transparantie in dit dossier blijft zoek. In het belang van de geloofwaardigheid van de Gentse politiek moet er tekst en uitleg gegeven worden op de gemeenteraad."

Termont: "Geen inmenging"

Burgemeester Daniël Termont (sp.a) verdedigt de beslissing om in 2005 de bouwhoogte op de gronden van Optima aan te passen. In een bericht op sociale media stelt hij dat het initiatief genomen is door de dienst Stedebouw en dat er geen politieke druk is geweest. "Alles is reeds besproken in Optima-commissie", zegt Termont. "In alle transparantie. Nooit is er sprake geweest van politieke inmenging bij de wijziging van het RUP." Waarna hij opsomt dat de wijzigingen goedgekeurd zijn door alle officiële instanties. 
497 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Manfred Wauters

  Ja Tom? Ik hoor en lees anders constant over het gefoefel en de Leugens van Rood. Eender waar in België.

 • jan de sutter

  Termont ging toch zijn valiezen pakken als NVA aan de macht kwam in 2012 Waarom heeft hij het niet gedaan ????Ik weet het zijn zakken waren nog niet vol genoeg

 • Don Tessers

  Maffia viert hoogtij dagen door infiltratie in overheidssyteem............en altijd blijven mensen gevoelig voor speciale samenwerking............................dus nog meer onafhankelijke controle met een speciale politie eenheid..............gespecialiseerd in fraude en maffia netwerken.

 • Tom Faes

  De partij met de meeste schandalen is ondertussen de nva geworden. Nu staan ze met de meeste mandaten en schandalen op numero uno. ( Brugge, Edegem, Antwerpen *3, Brasschaat , Gent, Herfelingen ) toch moeilijk te ontkennen Marc !

 • Marc De Metsler

  Het stopt niet de linkse tjeven critikeren maar verder maar ze vergeten zelf da ze niet beter zijn, dus bij de volgende verkiezingen zullen ze het wel allemaal voelen en zien en hopend stemmen de mensen nu eens voor vlaams belang dit is nog de enigste partij die eerlijk is.Kijk maar in Oostenrijk daar zijn ze de kuis al aan het doen en weet ik van vrienden dat het al beter gaat

Video