Gentse Kalandeberg wordt onderzocht in zoektocht naar verdwenen paneel Lam Gods

Op de Kalandeberg in Gent wordt momenteel gezocht naar De Rechtvaardige Rechters, het beroemde verdwenen paneel van het Lam Gods. De stad en het parket van Oost-Vlaanderen hebben daarvoor opdracht gegeven.

Lieven Verdonck van de vakgroep Archeologie rijdt op het pleintje met een robot die de nutsleidingen in kaart brengt met radargolven. Het toestel kan ook holle ruimtes detecteren waar het paneel van de Rechtvaardige Rechters eventueel verstopt kan zijn. Er is voorlopig sprake van "interessante reflecties", maar de resultaten moeten nog geanalyseerd worden.

.
Sabine Van Damme .

Enkele maanden geleden verscheen een boek van jeugdauteur Marc De Bel en amateurspeurder Gino Marchal, waarin deze zoveelste theorie uit de doeken werd gedaan. "We nemen elke tip of theorie ernstig", zegt parketwoordvoerster An Schoonjans.

Gianni Barbieux

Gestolen in 1934
Het paneel van het Lam Gods werd in de nacht van 10 op 11 april 1934 gestolen uit de Vijdt-kapel van de Gentse Sint-Baafskathedraal. Ook de grisaille van Johannes de Doper werd ontvreemd, maar later terugbezorgd. De Rechtvaardige Rechters zijn al meer dan 80 jaar spoorloos, maar het gerechtelijk onderzoek naar de kunstroof loopt nog altijd.

Het pleintje dat nu onderzocht wordt, ligt op wandelafstand van de Sint-Baafskathedraal en in 1932 zouden er rioleringswerken geweest zijn. Hoofdverdachte Arsène Goedertier zou het paneel in een onderaardse koker of gang kunnen verborgen hebben, menen de auteurs.

Gianni Barbieux

De stad Gent en de Gentse universiteit werken mee aan de speurtocht. Volgens schepen van Openbare Werken Filip Watteeuw wordt eerst nagekeken of er abnormale structuren in de ondergrond zijn. Daarna moet het parket beslissen of het de moeite loont om graafwerken uit te voeren. 
31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Vroomkes Jan

  Al graven ze nog 10 putten gaat daar zeker niet te vinden zijn.

 • Walter Lippens

  Van een high-tech apparaat gesproken....

 • Ingrid Charlier

  Zijn er nu echt geen projecten die dat geld beter kunnen gebruiken.

 • Filip Desmedt

  Denk dat dit paneel ergens tussen een prive collectie hangt bij een steenrijke familie . Of deze het ooit gaat vrijgeven , dat betwijfel ik .

 • Mustafa Weinbaum

  Ga eens een kijkje nemen in de vrijhavens van Luxemburg en Geneve. Daar ligt het vol ontvreemde kunst die men er gestockeerd houdt, om maar niet aan de rechtmatige eigenaars te moeten teruggeven.