Gentse jeugdrechtbank beveelt bijkomend onderzoek in zaak Sander Van Yper

De bijzondere kamer van de Gentse jeugdrechtbank heeft bijkomend onderzoek bevolen in de zaak van Sander Van Yper, de 16-jarige jongen die in 2011 van een balkon in de Gentse deelgemeente Ledeberg viel. Het openbaar ministerie had 15 jaar cel gevorderd voor een 20-jarige jongen die Van Yper zou afgeperst hebben, maar de zaak loopt opnieuw vertraging op.

Op 22 augustus 2011 ontdekte een postbode het lichaam van Sander Van Yper aan een flatgebouw in Ledeberg. Er werd eerst gedacht aan zelfdoding, maar het onderzoek leidde naar mogelijke afpersing door drie meerderjarige jongens en een jongen die 17 was op het moment van de feiten. Die laatste, nu 20, werd door de jeugdrechter in Gent uit handen gegeven. De 20-jarige moest voor de bijzondere kamer van de jeugdrechtbank verschijnen, en het openbaar ministerie vorderde op de vorige zitting 15 jaar cel voor zijn aandeel in de feiten.

De bijzondere kamer van de Gentse jeugdrechtbank besliste vandaag echter in een tussenvonnis dat er bijkomend onderzoek moet komen. "Wij denken dat verder grondig onderzoek noodzakelijk is. We willen de beklaagden confronteren met elkaar om duidelijk te kunnen afleiden wat de waarheid is. Dat is in het belang van de beklaagden en de burgerlijke partij", zei rechtbankvoorzitter Ingrid Mallems. De rechtbank wil ook dat het openbaar ministerie een tijdslijn opstelt van de gebeurtenissen.

De zaak wordt opnieuw behandeld op 9 september. Het proces werd eerder al uitgesteld voor extra onderzoek. De familie van het slachtoffer reageert ontgoocheld op het nieuwe uitstel.