Gentse imam na LDD-lijst nu kandidaat voor Turks parlementszitje

Cemal Cavdarli.
UNKNOWN Cemal Cavdarli.
Cemal Cavdarli, de Gentse imam die bij de jongste federale verkiezingen nog op de Oost-Vlaamse kieslijst van LDD stond, dingt op 12 juni mee naar een zitje in het Turkse parlement. Dat stelt althans Vlaams Belang-Kamerlid Tanguy Veys.

Cavdarli zelf is voorlopig onbereikbaar voor commentaar. LDD-voorzitter Jean-Marie Dedecker valt uit de lucht. "Sinds de verkiezingen van 13 juni heb ik niets meer van hem gehoord", aldus Dedecker.

Als imam van de Grote Moskee in Gent behaalde Cemal Cavdarli in 2003 een sp.a-zitje in de Kamer. Zijn verblijf in de Kamer liep echter af in 2007. Bij de vervroegde verkiezingen van 13 juni 2010 kwam hij opnieuw vruchteloos op via de Oost-Vlaamse lijst van LDD.

Dubbele nationaliteit
Volgens Vlaams Belanger Veys gaat Cavdarli nu nu zijn geluk beproeven bij de parlementsverkiezingen in Turkije. Met zijn dubbele nationaliteit zou hij de vierde plaats innemen van een lokale lijst van de AKP, de partij van premier Recep Tayyip Erdogan.

De AKP behaalde bij de vorige verkiezingen drie van de zes beschikbare zetels in de betrokken provincie, dus zijn kansen zijn relatief groot, oordeelt Veys.

Bij LDD is men niet bepaald rouwig om het mogelijke vertrek van Cavdarli. "Hij is momenteel geen lid en is het waarschijnlijk zelfs nooit geweest. We haalden hem binnen als verruimingskandidaat", aldus Dedecker. Bij de volgende verkiezingen moet hij alvast niet meer rekenen op een plaats op een LDD-lijst. (belga/adha)