Gentse flik vergelijkt zwarten met apen op Facebook

Facebook
Een nieuwe dag, een nieuw incident bij het politiekorps van de fiere stad Gent. Een 56-jarige agent gaat zich op Facebook open en bloot te buiten aan racisme. Op zijn pagina vergelijkt hij zwarten met apen. Nog geen week geleden kwam de Gentse politie in opspraak door een incident van homohaat in het Rabot.

Een bloemlezing uit de posts van de agent oogt allesbehalve fraai. "Zoek de verschillen... die apen kan je nog iets aanleren... zwarten uit de jungle niets". Of nog: "Ze zijn pas aangespoeld en bezetten reeds onze discotheken... en nadien onze vrouwen lastigvallen". Over de vluchtelingencrisis weet de agent nog het volgende: "Toch niet te geloven... Eerst een selfie naar levenslange all-inclusive vakantie in Nederland & België. En wij maar betalen".

"Dit kan totaal niet door de beugel", zegt korpschef Filip Rasschaert. "Dit is in tegenstrijd met de waarden van ons korps. In hun werk moeten de agenten respect tonen voor iedereen en blijk geven van objectiviteit en neutraliteit."

Dit kan totaal niet door de beugel en is in strijd met de waarden van ons korps

Korpschef Filip Rasschaert

Straffen of sancties

De agent riskeert verschillende straffen of sancties, maar voorlopig is er nog geen sprake van een schorsing. "Er is proces-verbaal opgesteld en van het parket gaan we richtlijnen krijgen over het gerechtelijk onderzoek. Daarnaast is er een tuchtonderzoek, waar vermoedelijk de burgemeester als tuchtoverheid maatregelen kan nemen. De agent in kwestie wordt ook bij mij ontboden om na te gaan of hij zijn huidige functie nog kan uitvoeren", zegt Rasschaert.

"Iemand die zulke uitlatingen doet, kan die nog in alle objectiviteit een dader met een migratieachtergrond verhoren of een slachtoffer helpen? Advocaten en anderen zouden de neutraliteit van de persoon in vraag stellen", besluit de korpschef.

Iemand die zulke uitlatingen doet, kan die nog in alle objectiviteit een dader met een migratieachtergrond verhoren of een slachtoffer helpen?

Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook