Gentse Feestenburgemeester is "nozems op twee wielen" beu: "Asociaal, degoutant, arrogant en vooral onverantwoord"

170.000 bezoekers, eerste nacht met vechtpartijen op Gentse Feesten

BELGA
Feestenburgemeester Christophe Peeters (Open Vld) roept de fietsers op de Gentse Feesten op om voorzichtiger te rijden. "Ze wanen zich de koning van de weg, maar het is soms onverantwoord en degoutant." Hij heeft de politie de opdracht gegeven extra te controleren.

Het is druk op de Gentse Feesten, maar dat houdt sommige mensen niet tegen om met de fiets in volle vaart door de Feestzone te fietsen. “Het is onverantwoord, degoutant, asociaal, en gewoon gevaarlijk”, zegt Feestenburgemeester Christophe Peeters boos.

 "We zijn niet tegen fietsers, integendeel! We roepen zelfs op om met de fiets naar de Feesten te komen. Maar dan wel verantwoord", zegt Peeters die gisteren nog bijna werd aangereden in de Belfortstraat door een fietser die de straat op volle snelheid wou kruisen. "Ze wanen zich soms de koning van de weg. En als je hen er op aanspreekt, krijg je een venijnige opmerking of een opgestoken vinger terug. Het is asociaal, degoutant, arrogant en vooral onverantwoord. Het zal duren tot er eens een kind wordt aangereden, en dan zal het kot te klein zijn."

Het zal duren tot er eens een kind wordt aangereden, en dan zal het kot te klein zijn

Feestenburgemeester Christophe Peeters (Open Vld)

"Nadenken over fietsverbod"

“Daarom hebben we de politie gevraagd om in te grijpen, en de gevaarlijke exemplaren eruit te plukken.” Officieel is het niet verboden om te fietsen in de zone. Wel wordt via de digitale infoborden gevraagd aan wandelsnelheid te rijden, of af te stappen als er veel volk is. “Maar blijkbaar zijn er mensen aan het oefenen voor een koers in de Feestenzone, of zo", zegt Peeters nog.

Een volledig verbod om te fietsen in de zone, komt er voorlopig niet. "Maar misschien moeten we daarover nadenken om de Gentse feesten vanaf 13 uur vrij te maken voor alle voertuigen, dus ook de fietsers. Het is tijd dat we nozems op twee wielen aanpakken."

Wannes Nimmegeers

Eerste vechtpartijen in drukke nacht

De Gentse Feesten hebben een heel drukke nacht achter de rug, met naar schatting 170.000 bezoekers. “Het was duidelijk een ander publiek dan de voorbije dagen”, zeg Peeters. “Met veel volk van verder buiten Gent, dat duidelijk kwam met de bedoeling zoveel mogelijk te drinken. Dat zorgde hier en daar voor problemen.” 

Politiewoordvoerder Matto Langeraert bevestigde dat de sfeer na 3 uur ’s nachts grimmiger werd, met een zestal kleine vechtpartijen tot gevolg. Die werden telkens in de kiem gesmoord door de politie, die de hele Feestenperiode door massaal aanwezig is. 

“We hebben ook een bekerdief op heterdaad betrapt, vanmorgen op Mardi Gras”, zegt Langeraert. “Die probeerde bekers te stelen op Mardi Gras. Op andere pleinen, vooral op PoléPolé, hebben we gemerkt dat de bekers achter de togen gewoon voor het grijpen liggen. Dat is natuurlijk ook niet de bedoeling.”

Een herbruikbare beker is op de meeste pleinen 1 euro waard. Pleinen maakten al melding van bendes die ’s morgens proberen dozen met bekers te stelen als de bars worden gestolen. Een volle doos is 500 euro waard.

De politie is met grote middelen aanwezig in Gent.
BELGA De politie is met grote middelen aanwezig in Gent.

Schepen Filip Watteeuw vindt fietsverbod een stap te ver

Schepen Filip Watteeuw (Groen) hekelt het taalgebruik van zijn collega Christophe Peeters (Open Vld) omtrent onverantwoorde fietsers op de Gentse Feesten: "Eerst en vooral is het belangrijk dat iedereen in het verkeer hoffelijk is. Maar dergelijke zware woorden zoals 'degoutant' en 'nozems op twee wielen' helpen niet. Bovendien ga ik elke dag naar de vergaderingen van het organisatiecomité waar iedereen -ook organisatoren en politie- samenzit, maar daar is er nooit een woord over gesproken, nooit zijn er meldingen van gemaakt. Ik heb geen weet van klachten."

Dat Peeters een fietsverbod opperde, is volgens Watteeuw ook een stap te ver. "Dat moet intern besproken worden, hij kan dat niet alleen beslissen. Ik roep de mensen ook op om zoveel mogelijk met de fiets te komen. Het komt de mobiliteit ten goede. Maar uiteraard roep ik de fietsers ook op om steeds hoffelijk te blijven."

BELGA76 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eric Urkens

  Voor de mensen die door een fiets van hun sokken werden gereden. Niet waar volgens Groen! Een partij met politici die alles steeds beter schijnen te weten dan wat er zich werkelijk op straat afspeelt.

 • Yves Pinoy

  Graag een referendum, enkel voor de bewoners in het oude centrum van de stad, met de vraag: Gentse feesten, laten doorgaan op dezelfde manier of einde Gentse feesten? Ik vermoed dat de 130.000 bezoekers ergens anders hun vuiligheid kwijt zullen moeten raken, het gebral tijdens de nacht en de afbakening van hun feestavond met urineren ergens anders mogen doen.

 • Luc De zutter

  Ze moeten zulke evenementen verhuizen naar een industriezone zodat de stad rustig en proper blijft en allen die weerspannig zijn werkstraffen geven en den boel doen opkuisen

 • Paul Philippaerts

  Politiekers die willen eerst doden hebben voor ze iets ondernemen. Om dan als triomfantelijke warmwater-uitvinder met een verbod of een beperking op de proppen te komen. Er zullen hoe langer hoe meer buitengewone gasten opduiken.

 • pascal de bruycker

  Als je zulke grootschalige " brood volk en spelen " evenementen organiseert weet je vanzelf dat je zulke situaties zal creëren , dus feestcommissaris zwijg beter ! Ik vraag me af hoe de Gentenaar die midden in dat gedruis woont op een normale manier nog weg kan van zijn huis of naar zijn huis kan komen , best dat deze dan een 30 tal minuten met de fiets aan de hand te voet gaat door de feestzone .