Gentse ex-schepen pleegt vluchtmisdrijf na aanrijden fietser: “Hij zwalpte over de weg”

Resul Tapmaz tijdens zijn laatste gemeenteraad.
Wannes Nimmegeers Resul Tapmaz tijdens zijn laatste gemeenteraad.
De Gentse ex-schepen van Welzijn, Resul Tapmaz (sp.a), heeft op 21 december een fietser aangereden op de Krijgslaan en pleegde vervolgens vluchtmisdrijf. Getuigen beweren volgens Het Nieuwsblad dat de 41-jarige Tapmaz “over de weg zwalpte”. Het slachtoffer raakte ernstig gewond, Tapmaz werd pas veel later door de politie gevonden.

Resul Tapmaz was negen jaar schepen in Gent voor sp.a. Begin december stapte de Turkse Gentenaar plots uit de politiek en wou hij zelfs niet meer zetelen als gemeenteraadslid, ondanks zijn 4.381 voorkeurstemmen bij de verkiezingen. Hij voelde zich verraden en opzij geschoven omdat er voor hem geen voltijds schepenambt meer was weggelegd.

De vrijdag voor de kerstvakantie reed Tapmaz een man op de fiets aan met zijn auto op de Burggravenlaan. De ex-schepen vluchtte weg. Dankzij de vele getuigen was de politie al snel op zoek naar de vermoedelijke bestuurder, Resul Tapmaz. Maar die bleek spoorloos. Pas de volgende dag vond de politie toch Tapmaz’ beschadigde wagen in de ondergrondse parking van de Vrijdagmarkt, en konden ze ook Tapmaz zelf aanhouden voor ondervraging. De ex-schepen werd na verhoor weer vrijgelaten. 

“Mijn cliënt had niet gedronken", zegt zijn advocaat Hendrik Vermeire. “Hij was wel vermoeid na een werkdag met veel telefoons. Hij was rond 16.30 uur op weg naar een afscheidsfeest met kabinetsmedewerkers. Hij heeft niks van het ongeval gevoeld. Hij heeft zich ‘s avonds gewoon geparkeerd onder de Vrijdagmarkt, waar hij altijd staat. Hij werd op zaterdag opgebeld door de politie, en heeft meteen verklaringen afgelegd. Vanwaar de info zou komen dat hij over de weg aan het zwalpen was, weet hij ook niet.” Verschillende getuigen beweren nochtans dat Tapmaz ‘over de weg zwalpte’. Maar een dag later kon uiteraard niet meer worden vastgesteld of hij al dan niet onder invloed reed. 

Omdat Tapmaz officieel nog tot 3 januari schepen van de stad Gent was, reed hij nog met zijn dienstwagen. De stad zegt het onderzoek af te wachten om daarna te bekijken of ze de schade aan het voertuig op Tapmaz zullen verhalen.

Dichte vrienden van Tapmaz zeggen niet op de hoogte te zijn geweest van wat er is gebeurd. “Wij vielen van onze stoel toen we het hoorden”, klinkt het. “Resul durft al eens een pintje drinken, maar dan rijden én vluchtmisdrijf plegen? Zo kennen we hem niet.” De Gentse afdeling van de sp.a reageert kort: “In de pers verscheen op 8 januari 2019 het bericht dat tegen oud-sp.a-schepen Resul Tapmaz een gerechtelijk onderzoek loopt na een auto-ongeval met vluchtmisdrijf op 21 december vorig jaar. Sp.a Gent wil duidelijk stellen dat vluchtmisdrijf in geen enkele omstandigheid te rechtvaardigen is. We wensen eerst en vooral het slachtoffer van het ongeval een spoedig herstel toe, en wachten het gerechtelijk onderzoek af.”

Het parket van Oost-Vlaanderen is een onderzoek gestart dat nog lopende is. Tapmaz is onbereikbaar. Hij was in de kerstvakantie in Turkije, maar zou nu wel in het land zijn.
32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ludo Dierckx

  Zal bij d volgende verkiezingen toch weer op een lijst verkiesbaar gesteld worden...hou maar in het oog...men oogst wat men zaait...

 • Bruno Draulans

  Als je een fietser aanrijdt, voel je dat altijd. Tenzij je straalbezopen bent, dan niet.

 • Marc Lomme

  Liegen kan ie als de beste zwaar straffen is tenslotte vluchtmisdrijf is niet beter als een ander

 • Francis Smet

  Voorbeeldfunctie ?

 • benoni vanstaen

  Weet niet wat politieke kleur te maken heeft met deze daad, die niet goed te keuren is en streng moet bestraft worden, zeker voor iemand in een voorbeeldfunctie. Maar degene die wijzen met het is weer een sos, van gewone mensen staat hun politieke kleur er niet bij, maar ja sommige mensen zijn nu eenmaal zo ingesteld, leuke samenleving.