Gentse en Antwerpse imams willen Grote Moskee in Brussel uitbaten: “Kantelmoment voor Belgische islam”

De Grote Moskee van Brussel in het Jubelpark.
De Grote Moskee van Brussel in het Jubelpark.
De Gentse imam Brahim Laytouss en zijn Antwerpse collega Nordine Taouil hebben een vzw opgericht om de Grote Moskee in Brussel uit te baten. Dat meldt De Morgen.

Nu de banden met Saudi-Arabië zijn doorgeknipt, krijgt de Moslimexecutieve (EMB) tijdelijk het beheer in handen van de moskee, in afwachting van een nieuwe concessie.

Maar daar willen Laytouss en Taouil een stokje voor steken. Het duo heeft het plan om het ICCB (Islamitisch en Cultureel Centrum van België) om te vormen tot het CICB, het Cultureel Islamitisch Centrum van België. “Cultuur krijgt voorrang, omdat het verbindend werkt, en we ingaan tegen fatwa's die dat vroeger verboden", zegt vzw-voorzitter Laytouss.

Cultuur krijgt voorrang, omdat het verbindend werkt

Brahim Laytouss

Het centrum is expliciet een vereniging "voor een Belgische islam: neutraal, pluralistisch en gematigd, met respect voor de gelijkheid tussen mannen en vrouwen en met respect voor de democratie, het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en de Belgische grondwet". "Dit moet een kantelmoment zijn voor de Belgische islam", zegt Laytouss. De (tijdelijke) toekenning van de Grote Moskee aan de EMB, noemt hij “een vergissing”. 

Oude vete

De Morgen stelt vast dat er zich twee opties lijken aan te dienen voor de Grote Moskee. De tweede optie zou ontstaan in de schoot van de EMB, die sinds vorig jaar geleid wordt door de Turkse Belg Mehmet Üstün. “We gaan zelf een instituut oprichten met een bestuursorgaan waarin ook de Moslimexecutieve aanwezig kan zijn”, reageert Üstün. Hij ziet weinig heil in de vzw van Laytouss en Taouil. 

De krant ziet in de discussie een oude vete opspelen binnen de EMB tussen de Turkse en Marokkaanse strekking, die al decennia aansleept. 

Op 20 maart hebben de Antwerpse en Gentse imams een onderhoud op het kabinet-Geens. “De bal is in het kamp van zij die altijd een positief alternatief wensten”, besluit Laytouss. 
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Erkende moskeeën krijgen wel degelijk subsidies, Saadia Sellak. Net als de katholieke kerken. Alleen in het Brussels gewest zijn er al 17 erkende moskeeën die subsidies krijgen. Ook in Antwerpen zijn er 6. In Limburg 12. En nog 9 verspreid over Vlaams-Brabant en Oost- en West-Vlaanderen. In totaal 44 Wallonië niet meegeteld.

 • Marco Debart

  voor niks nodig. Dat ze thuis maar gaan bidden.

 • Caroline Bex

  Moslims zijn hier en blijven hier, hoe hard je ook staat te roepen... Een gematigde Europese islam introduceren en controleren in erkende moskeeën waar de landstalen gesproken wordt lijkt met dan een betere oplossing dan je kop in het zand steken en de leer laten belijden in anonieme rijhuisjes en garages met een bedenkelijke imaan...

 • Ludwig Vanden Boer

  Belgisch geld voor de moskee, Belgische manager voor de moskee, mensen die zich gedragen en aan de wet houden als gebruiker van de moskee en veel problemen zijn opgelost. Baas in eigen land.

 • Saadia Sellak

  Moskeeën krijgen geen subsidies. Ze zijn onafhankelijk. Alles wordt of vanuit inzamelingsacties of vanuit het buitenland gefinancierd. Tijdens de maand Ramadan ontvangen sommige moskeeën een paar honderdduizend euro. Voor de moskee in St Niklaas werd meer dan een miljoen euro opgehaald. Het probleem is dat de Belgische overheid met Saoedische (rijke) partijen zoals het EMB praat en de gematigde partijen negeert.