Gentse doet emotionele oproep na wat ze meemaakte op festival: "Ouders, bescherm de oren van jullie kinderen!"

TMM Photography/Strobbe Sven - Facebook
Oordoppen dragen op festivals: sommigen doen het zonder nadenken, anderen hebben nog steeds geen oren naar de boodschap dat luide muziek het gehoorzintuig kan schaden. Een jonge vrouw uit Gent zag afgelopen weekend op een festival een jong meisje krijsen met de beide handen op de oren. Het kind bevond zich op een steenworp van de boxen zonder gehoorbescherming. "Mijn hart begaf het", zegt de 26-jarige Yanna in een emotionele Facebookpost.

De twintiger - die volgens Het Nieuwsblad aan tinnitus of oorsuizen lijdt - was zo aangedaan door wat ze dit weekend 's avonds laat zag, dat ze in haar pen kroop. Het kind over wie Yanna het heeft, zat in een buggy vooraan in het publiek, op slechts een drietal meter van de luidsprekers. Krijsend en met de handen tegen de oren.

"Ik schat haar zes jaar. Ze had geen oordoppen in. Haar broertje van (denk ik) vier jaar onderging hetzelfde lot." De jonge vrouw benaderde de moeder en vroeg haar of de kinderen het leuk vonden om daar te zijn. "Ze lachte onze vraag weg en zei 'dat haar dochter gewoon zo is'," schrijft Yanna, een pianiste, in haar online verzuchting. 

"Wij waren er ook en deden de test met de decibelmeter. Deze schommelde tussen 75 en 85 decibel, die schadelijk kunnen zijn bij langdurige blootstelling."

De moeder lachte onze vraag weg en zei 'dat haar dochter gewoon zo is'

Yanna

Dom en onwetend

De muzikante klaagt in haar Facebookpost de "domheid en onwetendheid" van de ouders aan. "Zij beseffen niet dat ze hun kinderen voor de rest van hun leven zowel fysiek (hun oren) als mentaal aan het beschadigen zijn. Wie neemt zijn kind nu mee naar een nachtelijk festival waar harde elektronische muziek wordt gedraaid, en waar mensen verward tegen elkaar aan lopen, onder invloed van ik-wil-niet-weten-wat-allemaal???"

Yanna richt zich in haar bericht tot alle ouders en roept hen op te waken over het gehoor van hun kroost. "Kinderen hebben meer dan ooit (!!) hun oren nodig om in de toekomst naar elkaar te kunnen luisteren, in een drukke wereld te kunnen wegvluchten en even te genieten van 'echte' stilte (zonder gepiep in de oren). Neem hen gerust (overdag) op jonge leeftijd mee naar een luid optreden, maar verplicht hen om oordoppen, of een geluiddempende koptelefoon aan te doen en toon hen zelf ook het goede voorbeeld door jullie eigen gehoor te beschermen."

Kinderen hebben meer dan ooit (!!) hun oren nodig om in de toekomst naar elkaar te kunnen luisteren

Yanna6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • danny callebert

  Begrijp het niet goed , speelde in onze tijd ook heel hard ,kon nie luider !!! En nu al die tra tra la la erover ,

 • Patjeam Pm

  Ze heeft tot overmaat groot gelijk,ik weet wat ze bedoeld gaat bijna geen dag voorbij zonder getuut en suizende oren,verschrikkelijk ik had dat op gelopen op werk

 • Patrick Van Roey

  Onze zoon gebruikt sinds jaar en dag oorbeschermers wanneer hij naar festivals of optredens gaat.

 • lodewijk maesen

  BV voor 1 dag met hun open briefjes...proficiat wowww

 • Bjorn Bonny

  Dat kind moet geen oordoppen krijgen, moeder moet gewoon haar boereverstand gebruiken, toch??