Gents stadsbestuur: "Wij willen vandaag een oplossing"

De Gentse schepen Tine Heyse (Groen), die ook voorzitter is van de afvalintercommunale IVAGO, wil dat er vandaag een oplossing komt voor de aanhoudende staking bij de Gentse afvalophaaldienst.

"We hebben politiek overleg gehad en als stad zijn we meerderheidsaandeelhouder", benadrukt Heyse. "Tot nu toe zaten we vast in het overleg, onze doelstelling is dat het probleem vandaag (dinsdag) opgelost wordt." Op de vraag of dat betekent dat ze, in tegenstelling tot de private partner Ecov, niet langer zou vasthouden aan de samenstelling van het management, wil de schepen niet ingaan. "We willen onze rol ten volle spelen, wat we concreet gaan doen zal blijken aan de onderhandelingstafel."

Gisteravond al werd er een einde gemaakt aan de samenwerking met een personeelsmanager. Vandaag om 14 uur komen vakbonden en directie, onder leiding van een sociaal bemiddelaar, opnieuw bijeen.

De staking bij IVAGO begon exact een week geleden. Sinds afgelopen vrijdag worden personeelsleden opgevorderd om restafval in prioritaire zones te ruimen. Volgens woordvoerder Koen Van Caimere wordt in de eerste plaats restafval opgehaald op plaatsen waar het ophoopt, ook ziekenhuizen en appartementsgebouwen zijn prioritair, net als bedrijfsafval zoals dat van horecazaken. Overigens worden ook glascontainers leeggemaakt op plaatsen waar veiligheidsrisico's zijn.

BELGA
BELGA