Gents stadsbestuur onder vuur in boek over Ghelamco Arena: illegaal gebouwd, schepenen souperen belastinggeld op in loge

Stad stiekem aandeelhouder van AA Gent

Wannes Nimmegeers
Het Gentse stadsbestuur ligt onder vuur in een boek over de bouw van de Ghelamco Arena. Daaruit blijkt dat schepenen tijdens matchen van AA Gent met belastinggeld eten en drinken, dat de stad stiekem aandeelhouder is van de club en dat er zeer losjes is omgegaan met de wet tijdens de bouw van het stadion.

Volgens auteur Ignace Vandewalle had de stad Gent midden jaren 2000 de wet op de overheidsopdrachten moeten toepassen om de Ghelamco Arena te bouwen. Omdat meer dan de helft van het stadion gefinancierd werd met overheidsmiddelen, had men een aanbesteding moeten uitschrijven waardoor alle aannemers, financierders en architecten een faire kans kregen om het project in de wacht te slepen.

Burgemeester Daniël Termont (sp.a) zegt dat Gent dat niet hoefde te doen omdat het een juridische constructie gebruikte waarin het niet de meerderheid van de aandelen had, maar Vandewalle betwist dat. "En verscheidene juridische experts geven mij gelijk", klinkt het.

Vandewalle ontdekte verder dat Gent over een gratis skybox beschikt en dat Gentse schepenen daar voor meer dan 5.000 euro drank en eten opsoupeerden. De rekening werd betaald met belastinggeld. Termont ontkent dat niet. "We hebben een gratis loge, maar die ligt wel in de minst gunstige positie in het stadion", zegt hij. Als klap op de vuurpijl blijkt dat de stad Gent in de zomer van 2016 in alle stilte aandeelhouder is geworden van AA Gent. "Om het financiële beleid te kunnen controleren", aldus Termont. Vandewalle vindt dat verontrustend: "Als de overheid aandeelhouder wordt van een voetbalclub is het hek van de dam."

In zijn nieuw boek doet Vandewalle de geheime deals van de Ghelamco Arena uit de doeken. Lees er meer over in onze abonneezone. Proef nu 4 weken gratis (HLN+).
462 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Dirk Thyssen

  Wat ik niet begrijp met een dergelijk loon ,kan je toch je vrienden hun rekening zelf betalen zeker ? Als ik mijn vrienden uitnodig betaal ik zelf . Niet de gemeenschap .

 • gina duribreux

  maffia tot in de kist hij mag alles in belgie rijkelijk leven op kap van belastingsbetalers is noirmaal logge hebben zoals de rijke bedrijven maar deze betalen alles zelf en de heer denk dat hij alles mag in de bak hoor deze thuis klotevent

 • Carla Van Geel

  Kan er misschien eens iemand een boek schrijven over "Juridische constructies" en waarvoor die gebruikt worden en door wie?

 • Danny Van der Haegen

  Tom Faes alle politiekers zijn voor mij t zelfde maar jou NVA plaat is stilaan afgezaagd...

 • HUBERT VANHOVE

  Blijkbaar kan Tom faes maar drie letters uit het alfabet lezen en dit zijn in volgorde n v a maar het moet VLD,LD en nog wat zijn