Gents parket seponeert onderzoek Comité P. in collocatie met dodelijke afloop

Het onderzoek van het Comité P. naar de collocatie die eindigde met het doodschieten van een geestesgestoorde, nadat die drie agenten met een mes verwondde, werd geseponeerd. Dat bevestigt het Gentse parket formeel.

Op 18 maart 2009 werd in Gent een 66-jarige geesteszieke man door de politie doodgeschoten, nadat hij drie agenten die hem wilde colloqueren, met een mes verwondde. Het parket opende die dag een opsporingsonderzoek, maar gelastte het Comité P. een onderzoek naar het politieoptreden. Dat onderzoek werd intussen geklasseerd zonder gevolg. "Omdat er geen feiten vastgesteld werden die als misdrijf omschreven kunnen worden", klinkt het. Over de inhoud of de motivatie wil het parket voorlopig geen informatie kwijt.
 
Wettige zelfverdediging
Maandag stelde de raadkamer een 35-jarige inspecteur van de Gentse lokale politie buiten vervolging voor doodslag, omdat hij de schoten loste uit wettige zelfverdediging. De nabestaanden van het slachtoffer verklaarden "akte" te nemen van de beslissing en beraden zich nog of ze beroep aantekenen voor de kamer van inbeschuldigingstelling.
 
Knagend onrechtvaardigheidsgevoel
Het 250 bladzijden tellende onderzoek van het Comité P., dat volgens de advocaat van het slachtoffer verschillende communicatie- en inschattingsfouten en misverstanden blootlegt, grijpen de slachtoffers aan om twee politiecommissarissen, de korpschef en de burgemeester als administratief verantwoordelijke rechtstreeks te dagvaarden. "De nabestaanden zitten met een knagend onrechtvaardigheidsgevoel, want ze vertrouwden op de aanpak van de politie en het parket om hun vader te colloqueren", aldus advocaat Abderrahim Lahlali. (belga/eb)