Exclusief voor abonnees

Gents OCMW betaalt anticonceptie terug: "Hier los je geen generatiearmoede mee op"

Plan van Gents OCMW om anticonceptie terug te betalen aan mensen in armoede stuit op kritiek

Condoms hanging on pegs from line
thinkstock Condoms hanging on pegs from line
Het Gentse OCMW gaat voortaan alle vormen van anticonceptie terugbetalen aan hun cliënten. Het plan doet wenkbrauwen fronsen. “Het is een denkfout dat je hiermee generatiearmoede aanpakt.”

Gentse OCMW-cliënten kunnen voortaan alle vormen van anticonceptie, zoals condooms, pessarium, staafje, maar ook morning-afterpil en sterilisatie, terugbetaald krijgen. Dat heeft de OCMW-raad deze week beslist, op voorstel van de Gentse N-VA. Volgens die partij is die terugbetaling een goeie manier om generatiearmoede tegen te gaan.

Hoewel de N-VA in Gent in de oppositie zit, ging OCMW-voorzitter Rudy Coddens (sp.a) mee in het voorstel. "Er is een heel debat aan voorafgegaan in de gezondheidsraad en de wijkgezondheidscentra. Nu werd de prikpil al terugbetaald aan onze cliënten. De filosofie daarachter was dat een deel van onze cliënten soms moeite heeft om de gewone pil stipt in te nemen en dus beter af is met zo'n prikpil. Nu wordt de terugbetaling dus uitgebreid naar alle vormen van anticonceptie."

Je hebt 29% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Verstrepen

  Kan helpen.

 • daniel vanmechelen

  Waarom weer alleen voor OCMW klanten.Hoorde deze week een Sint vincensius medewerkster op de radio zeggen, dat het nu bij de voetsel uitdeling veel minder druk was , om dat hun klanten op REIS waren. Dan vraagt men zich toch af met wat zijn hun klanten dan in het ganse jaar bezig, geen eten en toch op reis gaan.

 • Ronny Biesen

  Zijn ze nu helemaal zot geworden? Geld genoeg blijkbaar in Belgie, alleen smodderen ze het overal op.

 • Jos Temmerman

  Net zoals de kinderopvang aan 1 euro per dag voor diegene aan het OCMW . De gewone werkende mens mag dan 500 a 600 euro per maand neertellen voor de opvang.

 • David De Geyter

  En wij maar betalen voor dat OCMW die geld uit de vensters gooit!