Gent wapent parkeerwachters met 'contactkaartje’ om agressie terug te dringen

Een parkeerwachter aan het werk in Gent.
Wannes Nimmegeers Een parkeerwachter aan het werk in Gent.
Gent geeft parkeerwachters voortaan een 'contactkaartje' mee om agressie van overtreders te vermijden. Op de kaartjes staat omschreven hoe foutparkeerders in contact kunnen treden met het Mobiliteitsbedrijf.

Vaak stuiten de agenten op verzet nadat ze een parkeerovertreding beboeten. Maar ze kunnen die niet meer schrappen. Het contactkaartje verwijst de klagende bestuurder naar het mobiliteitsbedrijf. Vorig jaar registreerden parkeerwachters van het Gentse Mobiliteitsbedrijf nog 239 gevallen van verbale en 35 gevallen van fysieke agressie.

Vorig jaar meldden Gentse parkeerwachters bijna elke dag agressie door iemand die het oneens was met een boete. In de meest extreme gevallen gaat het om duwen, kopstoten uitdelen tot zelfs levensbedreigende situaties, zoals doelbewust parkeerwachters proberen aan te rijden met een voertuig.

 De anti-agressiecampagne moet parkeerders wijzen op de parkeertarieven in een zone en informeert over de rol van parkeerwachter. Nadat ze een parkeerboete uitschrijven, kunnen ze die niet meer schrappen. De contactkaartjes verwijzen parkeerders door naar de bevoegde dienst indien ze niet akkoord gaan met een boete.

Enkel het Mobiliteitsbedrijf kan hier nog iets aan veranderen. Daarom krijgen de parkeerwachters duidelijke kaartjes mee die ze kunnen afgeven aan de overtreders. Op dit kaartje staat omschreven hoe ze met het Mobiliteitsbedrijf contact kunnen opnemen. Zo hoopt de Stad de meest explosieve situaties te ontmijnen. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  Blijf weg uit de steden. Het bespaart je een hoop ellende. De middenstand zal uiteindelijk wel verhuizen naar de rand en parkeergelegenheid voorzien.

 • Robert DE REU

  Eerst en vooral vele van die parkeerwachters denken ze dat ze God zijn, beleefdheid 0,0. Ten tweede de vernieuwde parkeerautomaten worden van langs hoe ingewikkelder, zeker voor oudere mensen.

 • Jan Van Rompaey

  Als ze de mensen maar kunnen pesten? Jennen? Als het maar veel geld opbrengt. Welke dommeriken kiezen daar nog voor. Iedereen staat vrij om een job te kiezen. De risico's er aan verbonden moet je erbij nemen.

 • Marc Sierens

  De zoveelste regelrechte diefstal zet van de Groene kikker van Gent,we betalen ons blauw aan parkeren,en zou hij er niet beter aan doen eens een selectie te organiseren naar de parkeerwachter job toe,er zit wat tussen die zelf agressief uit de hoek komen als je ze een vraag steld,het kan ook van dommeheid zijn.

 • Jan Verstrepen

  Misschien wat parkwachters inzetten om dieven op te sporen.