Gent verwelkomt Canadese ambassadeur met Sint-Niklase roots

Denis Robert, links, hier naast Pieter Aspe.
BELGA Denis Robert, links, hier naast Pieter Aspe.
Om de nationale feestdag van Canada te herdenken, woont de nieuwe ambassadeur van het land op 2 juli een receptie in het stadhuis van Gent bij. De roots van Denis Robert liggen in Sint-Niklaas, waar zijn moeder bij de bevrijding een Canadese soldaat ontmoette.

Canada viert op 2 juli haar nationale feestdag. In de Pacificatiezaal van het Gentse stadhuis zal eerste schepen Mathias De Clercq (Open Vld) ambassadeur Denis Robert en ereconsul Frédéric Agneessens ontvangen.

De Pacificatiezaal is van groot belang in de geschiedenis van Canada, omdat het "Verdrag van Gent" er op 24 december 1814 getekend werd. Dat maakte een eind aan de oorlog tussen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië en ligt aan de basis van de huidige grens tussen die tweelanden. In 2014 zal de 200ste verjaardag van dat verdrag herdacht worden en de Canadese ambassade speelt daar een actieve rol in.

Toegangspoort tot Europa
De ambassade zegt verder dat er ook sterke commerciële banden zijn tussen Gent en Canada, dat in 2012 de vierde belangrijkste commerciële partner van de haven was. Gent is voor Canada een belangrijke toegangspoort voor Europa: vooral graanproducten, houtpellets, sojabonen, rood cederhout, lijnzaad en mineralen. Ook op academisch gebied is er samenwerking: de Universiteit van Gent heeft uitwisselingsprogramma's met Canadese universiteiten van Sherbrooke, Manitoba, Laval en Québec.

Canadees ambassadeur Denis Robert heeft ook nog een persoonlijke band met Oost-Vlaanderen: in Sint-Niklaas werd zijn moeder geboren en ze groeide er ook op tot ze in de herfst van 1944 haar toekomstige echtgenoot ontmoette: een Canadese soldaat die deelnam aan de Bevrijding.