Gent schrapte vier Syriëstrijders uit het bevolkingsregister

De Gentse burgemeester Daniël Termont.
BELGA De Gentse burgemeester Daniël Termont.
Het aantal geradicaliseerde inwoners uit Gent, die vertrokken zijn naar Syrië, is beperkt tot vier. Burgemeester Daniël Termont (sp.a) antwoordde op een vraag van Johan Deckmyn (Vlaams Belang) dat de vier uit het bevolkingsregister zijn geschrapt.

Begin maart raakte bekend dat de (eerste) twee Gentenaars naar het jihadistisch front vertrokken waren. "Informatie van politie en veiligheidsdiensten wordt in een lokale taskforce geanalyseerd", verduidelijkte Termont de informatiegaring. Op dat niveau, waar ook het parket is betrokken, wordt informatie uitgewisseld en worden coördinatie-afspraken gemaakt."

Burgemeester Termont verklaarde verder dat die taskforce de korpschef toelating moet geven om hem in te lichten over Syriëstrijders. Tot vorige vrijdag bleef het aantal inwoners, of gedomicilieerden die vanuit Gent naar het jihadistisch strijdgebied vertrok, beperkt tot vier. De korpschef adviseerde burgemeester Termont tot het ambtshalve schrappen van de strijders uit het bevolkingsregister, wat ondertussen is gebeurd.

De vier staan nu op een lijst van OCAD.