Gent in historisch kleedje voor film met Oscarwinnaar

De Gentse Sint-Michielshelling is van boven en onder bijna klaar voor het inblikken van de openingsscènes van de Hollywoodproductie Emperor, een avonturenfilm uit de tijd van Keizer Karel. De Sint-Michielshelling, het -plein en een stuk van de Korenmarkt, werden afgelopen week terug naar de zestiende eeuw gebracht voor opnames die dinsdag starten.

"Het grootste deel van de film werd in Praag gedraaid, maar we misten nog enkele cruciale beelden en vonden dat die niet anders dan in Gent gedraaid konden worden", zegt Emelie Vervecken van het productiehuis Corsan. Het fictieverhaal, een avonturenfilm die zich afspeelt in het zestiende eeuwse rijk van Keizer Karel, is in handen van regisseur Lee Tamahori.

Gent is al langer een geliefde locatie voor filmmakers, maar qua budget voor een internationale filmproductie spant Emperor allicht de kroon. Afgelopen week werd de Sint-Michielshelling, en een aanpalend deel van de Korenmarkt en Graslei, al naar de Middeleeuwen teruggebracht.

Niet alleen werden lantaarnpalen, verkeersborden en vuilnisbakken weggemoffeld, onder meer ook het ijzeren smeedwerk van de brug is vakkundig door een nepstenen doek ingepakt. Onder de brug, aan de kant van de Korenlei, is een Middeleeuwse markt gebouwd en manden, tonnen en een kraan roepen het rijke havenleven van weleer op. Van dinsdag tot vrijdag wordt op de Sint-Michielshelling gedraaid, zowel met De Lijn als met de taxisector zijn afspraken gemaakt rond omleidingen.

Zaterdag en maandag volgen opnames in het Gravensteen en de oude abdij van Drongen. Het grootste deel van de site is afgeschermd voor het publiek, maar hier en daar zullen toeschouwers allicht een glimp van het gebeuren kunnen opvangen. "Er zal heel veel stuntwerk aan te pas komen, er worden 350 figuranten ingezet en onder meer ook paarden."

Die figuranten krijgen allicht hoofdrolspeler en Oscarwinnaar Adrien Brody (The Pianist of Grand Budapest hotel) te zien, net als acteur Michael Pas die raadgever wordt van 'Brody' Keizer Karel. Verder spelen ook Sam Louwyck, Lizze Feryn, Marie Vinck of Veerle Dobbelaere mee.