Gent geeft groen licht voor meer dan tweeduizend deelfietsen

In Gent worden mogelijk nog dit jaar de eerste van meer dan 2.000 deelfietsen in omloop gebracht. Dat heeft het stadsbestuur beslist.
Wannes Nimmegeers In Gent worden mogelijk nog dit jaar de eerste van meer dan 2.000 deelfietsen in omloop gebracht. Dat heeft het stadsbestuur beslist.
In Gent worden mogelijk nog dit jaar de eerste van meer dan 2.000 deelfietsen in omloop gebracht. Dat heeft het stadsbestuur beslist. Drie private spelers zullen elk tot 750 fietsen kunnen verhuren, die - niet zoals bij klassieke deelsystemen - overal achtergelaten kunnen worden. Met een smartphone of app kunnen fietsers dan een tweewieler traceren en boeken.

Het Gentse stadsbestuur heeft een reglement uitgewerkt voor private spelers, waarin geen infrastructuur wordt geïnstalleerd om fietsen te stallen. Het is de bedoeling dat de deelfietsen op verschillende plaatsen worden opgepikt en achtergelaten, een zogenaamd 'free floating systeem'. De technologie om fietsen te traceren, te boeken en sloten elektronisch open te maken, is relatief jong.

Klassiek deelsysteem duur

Daarom wachtte het Gentse stadsbestuur met het kader voor een grootschalig fietsdeelsysteem zoals in Antwerpen en Brussel. "Als je weet dat er free floating systemen zitten aan te komen, is een klassiek deelsysteem duur en zou het minder resultaat boeken", zegt schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw. "Een klassiek deelsysteem als in Antwerpen zou in Gent omgerekend jaarlijks zowat 1,5 miljoen euro kosten."

De stad Gent zal in het huidige systeem niet mee betalen en vraagt minima voor onderhoud van de fietsen. Drie private spelers mogen een vergunning aanvragen, elk voor 750 fietsen. Op termijn kan het Gentse stadsbestuur het maximum van in totaal 2.250 deelfietsen optrekken als het systeem aanslaat.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erik Desloover

  overal in gent ligt het vol van kapotte fietsen zeker de deelfietsen , dat ze eens hun boel opkuisen

 • Ingrid De Clercq

  Maar deftige fietspaden? ho maar.

 • roger eeckhout

  wanneer komt er eens groen licht voor 1000km fietspaden

 • Patrick Jonkers

  Is dat wel legaal ? Wie GEEN smartphone + provider heeft (om welke reden dan ook) kan geen gebruik maken van dit aanbod. Als dat er door komt of legaal wordt, zal weldra IEDEREEN verplicht worden om zo'n totaal nutteloos ding te kopen. Parking, winkels, tax on web. Je moest eens weten wat sociale drama's, ruzies,diefstallen erworden gepleegd door dat onding.

 • Marcel Vanderschoten

  Waarom geen elektrische Scooty shaming zoals in Brussel en Antwerpen?