Gent eert anti-apartheidsleiders met straatnamen bij de Krook

Nelson Mandela krijgt een promenade met zijn naam.
BELGA Nelson Mandela krijgt een promenade met zijn naam.
Een nieuwe weg, twee bruggen en een plein aan de nieuwe Gentse stadsbibliotheek 'Krook' krijgen de namen Nelson Mandelapromenade, Albertina Sisulubrug, Steve Bikobrug en Miriam Makebaplein. Dat besliste het Gentse stadsbestuur na overleg met de Zuid-Afrikaanse ambassade.

De Gentse CD&V-fractievoorzitter Veli Yüksel, die het voorstel lanceerde om Mandela te eren met een straat, reageert tevreden.

Verzoening en wederzijds begrip
"Nelson Mandela staat symbool voor verzoening en wederzijds begrip", zegt Yüksel. "Hij heeft zijn leven gewijd aan de strijd tegen de apartheid en voor de gelijkwaardigheid van zwarten en blanken in Zuid-Afrika. In onze stad, die verdraagzaamheid en openheid hoog in het vaandel draagt, verdient de man zonder enige twijfel dat er een straat naar hem wordt vernoemd."

De Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsstrijder Nelson Mandela overleed begin december vorig jaar en was vanuit het African National Congres (ANC) een van de leidende figuren in de anti-apartheidsstrijd. Mandela kreeg de Nobelprijs voor de Vrede in 1993 en werd een jaar later bij de eerste vrije, niet-raciale verkiezingen in 1994 gekozen tot president van de Republiek van Zuid-Afrika.

Albertina Sisulu.
GETTY Albertina Sisulu.

Albertina Sisulu
Albertina Sisulu was een politiek activiste en een van de belangrijkste anti-apartheidsleiders binnen de ANC Women's League vanaf de jaren vijftig en in het United Democratic Front vanaf de jaren 1980. Ze werd 'Mother of the Nation' genoemd in Zuid-Afrika.

Steve Biko
Stephen Bantu (Steve) Biko was een van de grondleggers van de Black Consciousness Movement. In 1977 overleed Biko in zijn gevangeniscel aan ernstig hersenletsel en inwendige kneuzingen.

Miriam Makeba
Miriam Makeba was een zangeres en mensenrechtenactiviste die de bijnaam 'Mama Africa' mee kreeg. Haar politiek activisme kwam voor het eerst op de voorgrond toen ze zich in 1963 tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties uitsprak tegen apartheid.

Steve Biko.
Wikipedia Steve Biko.
Wikipedia