Genoeg stroom om de winter door te komen: strategische reserve niet nodig

Stekker verlengkabel verdeeldoos stroom stopcontact
shutterstock Stekker verlengkabel verdeeldoos stroom stopcontact
Er wordt geen strategische stroomreserve aangelegd voor deze winter. De bevoorradingssituatie is stabiel in ons land, zo meldt minister van Energie Marie Christine Marghem vandaag. Marghem zegt het advies te volgen van de Algemene Directie Energie van de FOD Economie, die een studie van Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet, geanalyseerd heeft.

Komende winter zijn vier grote kernreactoren beschikbaar en er is een nieuwe interconnectie met Groot-Brittannië operationeel naast de reeds bestaande interconnecties met Frankrijk en Nederland voor de import van elektriciteit. Marghem benadrukt ook dat de offshore capaciteit - de windmolens op zee - grotendeels ontwikkeld is.

“Rekening houdend met deze elementen heeft minister Marghem beslist om geen strategische reserve te laten aanleggen voor komende winter”, klinkt het in een persbericht.

“Het is niet nodig om de consument te doen betalen voor een duur systeem, terwijl in geval van noodzaak de markt in staat is om bijkomende capaciteit te leveren”, zegt Marghem. “De situatie zal regelmatig opgevolgd worden met alle spelers in de energiesector.” 
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Albert De Vries

  Vanaf februari 2023 gaat het beginnen moeilijk worden en vanaf september 2025 zal België met de handen in het haar zitten qua elektriciteit, wanneer massaal import ervan nodig wordt. Lees er Elia maar op na

 • Eddy De Pooter

  Reserve stroom? Het eerste wat ik er van hoor. Waar staan die batterijen met reserve stroom?

 • Gerd Peeters

  Tot dat het winter is, dan beginnen ze weer paniekvoetbal te spelen en te dreigen van ons af te schakelen.

 • Bob Boomer

  En wat als er van de winter enkele kerncentrales uitvallen en de Britten door de Brexit niet meer willen leveren ? Dan wordt elektriciteit plots peperduur en kan de staat meer btw opstrijken hé.

 • Ronny Van Wijngaerden

  nieuwe interconnectie met groot britanie tot 31/10 en dan trekken die de stekker eruit.