Genocideproces tegen vermoedelijke moordenaar Belgische Claire Beckers en haar gezin gestart

Fabien Neresté (links) en Claire Beckers (rechts)
VTM NIEUWS Fabien Neresté (links) en Claire Beckers (rechts)

Voor het Brussels hof van assisen staat Fabien Neresté vandaag terecht op beschuldiging van oorlogs- en genocidemisdaden in 1994 in Rwanda. De 71-jarige Rwandees zou betrokken zijn geweest bij dertien moorden. Onder meer ook op de Belgische Claire Beckers en haar gezin. Dankzij de persoonlijke zoektocht van zus Martine is er nu eindelijk een proces.

Claire Beckers was gehuwd met een Rwandese tutsi, Isaïe Bucyana. Ze werden allebei vermoord op 9 april 1994, in de eerste dagen van de Rwandese genocide. Ook hun dochter Kathia werd omgebracht. De zus van het slachtoffer ging zelf op onderzoek en kwam te weten dat haar zus en haar familie samen met tien andere mensen zijn doodgeschoten toen ze probeerden te vluchten. Tijdens haar zoektocht ontdekte ze ook dat de vermoedelijke moordenaar, Fabien Neresté, tegenwoordig in Zuid-Frankrijk woont, onder de naam van zijn vader.

Martine weet niet hoe ze zich tijdens het proces zal voelen. “Ga ik blij zijn, ga ik droevig zijn, opgelucht? Bij de eerste processen waren de mensen heel blij toen ze de veroordelingen hoorden. Ik vond dat zo vreselijk, alles wat we gehoord hebben, dat ik eerder zin had om te braken, ik had geen enkele vreugde”, aldus Martine.  Zij en haar zus hadden een hele sterke band. “Het was een formidabele vrouw, het was een zus die heel genereus en heel goed was. We waren heel close, we hielden veel van elkaar.”
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • ANN LIMBOS

    Meneer woont in Frankrijk onder een andere naam....te laf om in zijn eigen land te blijven.

  • Janneke Alsberg

    Dapper vrouw, die zus. Zozie je maar, doorzettingsvermogen loont op het eind.