Genkse vrouw legde pasgeboren dochtertje te vondeling, maar bezoekt haar nu elke maand: “Kan nog altijd niet verklaren waarom ik dat heb gedaan”

Beeld ter illustratie
iStock Beeld ter illustratie
Aan een verlaten fruitplantage bij schemeravond gaf een Genkse vrouw op 17 augustus 2015 in haar wagen geboorte aan een dochter. De navelstreng bond ze af met een haarelastiek en het kindje werd gewikkeld in doeken te vondeling gelegd. Een buschauffeur vond de ochtend erna rond 8u30 het meisje en bracht haar in veiligheid. Pas een tiental dagen later bekende de vrouw dat zij de moeder was. “Ik kan nog altijd niet verklaren waarom ik dat heb gedaan”, vertelde ze vandaag aan de Hasseltse rechter. De 34-jarige vrouw riskeert drie jaar voorwaardelijke celstraf.

Het minste wat kan worden gezegd is dat de vrouw een turbulent leven leidde. Ze was reeds moeder van twee kindjes. De vader van het eerste kwam om het leven bij een ongeval, met de vader van het tweede is ze niet langer samen. Rond februari 2015 ontdekte ze dat ze opnieuw zwanger was. Maar niet van haar toenmalige vriend – met wie ze vandaag nog steeds samen is – wél van een tussentijdse scharrel. De Genkse voelde zich echter goed bij haar nieuwe vriend, ze had schrik dat het bekennen van de zwangerschap gevolgen zou hebben voor haar relatie. Opgeteld met de financiële problemen, besloot ze te zwijgen.

Eenzame bevalling

De vrouw ging niet naar de huisdokter of gynaecoloog, loog tegen mensen die zich vragen stelden, schoof de problematiek voor zich uit en beviel uiteindelijk eenzaam in haar wagen aan een plantage in Sint-Truiden. “Ik had er nooit over nagedacht”, vertelde de vrouw, alvorens in tranen uit te barsten. “Ik was blij dat ik haar hoorde huilen, maar ik dacht ook: ik kan niet voor haar zorgen. Mijn schulden liepen op tot meer dan 10.000 euro. Ik had schrik voor mijn relatie, schrik voor de reacties van anderen en ik zag geen uitweg meer. Maar ik hoopte wel dat ze gevonden zou worden. En nu denk ik ook: waarom heb je toen geen andere oplossing gezocht?”

De Genkse nam thuis een douche, loog tegen haar vriend en probeerde haar kinderen een normale vakantie te bieden. Terwijl de hele provincie zocht naar de moeder van de vondelinge, bleef het door haar hoofd spoken. Tot er bij haar ouders en schoonouders toch bepaalde vermoedens ontstonden en ze op 30 augustus naar het ziekenhuis stapte om daar te bekennen dat ze de mama was. “Ergens was ik heel opgelucht, al bleef ik met vragen zitten. Ik voelde me daar wel veilig voor de buitenwereld. Veel begrip kreeg ik niet, maar ik voelde wel steun.”

Maandelijks bezoek

Het pasgeboren meisje werd door de jeugdrechter bij een pleegouder geplaatst. Nadat de vrouw jarenlange begeleiding zocht en nog steeds de nodige hulp krijgt, komt ze nu maandelijks op bezoek bij haar jongste dochter. Haar andere twee kindjes weten nog van niets, ook al wil ze het hen wel vertellen. “Als ik het meisje zie, spelen we in de speeltuin. De relatie met de pleegmoeder is uitstekend. Ik zou haar wel meer willen zien.” Volgens de procureur is het kindje gezond en gaat ze naar school. “De toekomst moet uitwijzen of ze het kind ooit zal kunnen overnemen, maar dat zal niet voor morgen zijn. Alles gebeurt op het tempo van het meisje.” 

De verdediging met advocaat Els Jeuris kon zich vinden in een straf met uitstel en probatie-voorwaarden. “Het is intriest wat er gebeurd is. In de vertroebelde geestestoestand waarin ze zich bevond, heeft ze toch nog beslissingen genomen die van een zekere zorgzaamheid getuigen. Na de bevalling reed ze naar huis. Ik kan me niet voorstellen met welke gevoelens ze thuis aankwam. Die partner vermoedde dat er iets aan de hand was. Op 29 augustus brak ze volledig in het ziekenhuis. Ze kon het niet over haar lippen krijgen dat ze bevallen was en het kind langs de weg had achtergelaten. Ze had de kracht en de moed niet om het te vertellen. Het schuldinzicht achteraf is gigantisch”, zei haar advocaat Els Jeuris.

Borderline

De vrouw kampt met een Borderline-persoonlijkheidsstoornis en ze had narcistische persoonlijkheidskenmerken. Voor de Borderline neemt ze nu medicatie. Ze is in behandeling bij een Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg en bij een psychiater. “Het nieuws sloeg in als een bom bij haar naaste familie, vrienden- en kennissenkring. Niemand had verwacht dat zij zoiets had kunnen doen. Ze heeft daarna geprobeerd, haar leven weer op te bouwen. Ze is nu een heel ander persoon dan de vrouw die in 2015 de feiten gepleegd heeft. Ze heeft een netwerk proberen uitbouwen op psychiatrisch en financieel vlak. Ze laat zich begeleiden”, voegde Jeuris eraan toe.

De openbare aanklager drukte de hoop uit dat ze zoveel mogelijk inzicht zal krijgen in wat ze gedaan heeft en dat ze ooit wel antwoorden kan vinden op de vraag waarom. 

De vrouw is moeder van nog twee dochtertjes van negen en zeven jaar oud, maar die weten nog niet dat ze een zusje hebben.

De rechtbank doet op 3 december uitspraak. De maximumstraf van drie jaar werd gevorderd, zij het met volledig uitstel zodat de vrouw begeleid kan worden.  
26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • annette hermens

  deze moeder heeft dringend hulp nodig ...

 • rik lagrou

  Waarom reactie voor volgend meisje -vrouw in zo geval naar spoedopname of ziekenhuis ,daar kindje achterlaat als nodig zou zijn voor haar!!Als je" onzichtbaar" uw baby afgeeft is ten minste veilig

 • guido vermeyen

  Zo iedereen kan fouten maken vooral degenen die roepen : ik niet....en tot inkeer komen, ...dat is ook al positief, en één uurtje dat kindje zien per maand is veel te weinig, hoe kan er dan een band ontstaan..gedetineerden mogen naar huis om weer te acclimatiseren in de maatschappij....ik neem het op voor die moeder. Iedereen kan voor die situatie staan of iets dergelijks. En Psychiaters zijn ook maar mensen, die zichzelf niet vertrouwen en vergissen zich dagelijks..

 • Ludo Wouters

  De vondelingenschuif was het enige correcte dat die moeder moest doen. Ze heeft rondgereden om haar baby op een plaats te leggen waar het zeker zou gevonden worden. Dat had de schuif moeten zijn, en niet een boomgaard.

 • Maria Scheuts

  Sinds wanneer is " geboorte geven" correct Nederlands? Scharrelen kan ze , haar verantwoordelijkheid opnemen niet. En de riedel 'wie zonder zonde is ,werpe de eerste steen' is een krom excuus van egoïsten. Schaf dan ineens de hele rechtspraak af en straf niemand meer, Want elke mens heeft ooit wel eens iets verkeerd gedaan. Nu een kind te vondeling leggen is geen akkefietje, voor sommigen hier op het forum wel blijkbaar.