Genkse verpleegsters in de cel voor moord

Een van de twee verpleegsters die sinds maandag in de cel zitten op verdenking van moord op een 70-jarige vrouw was een bekende van het slachtoffer. Dat maakte het parket van Limburg, afdeling Tongeren, vandaag bekend. De twee verpleegsters waren tot deze week werkzaam in het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL). Morgen verschijnen ze voor de raadkamer.

Familie van de overleden vrouw, die terminaal ziek was, sloegen in het voorjaar van 2014 alarm nadat ze hadden vastgesteld dat er na de dood van de vrouw verschillende goederen verdwenen waren. Het ging om een voertuig, geld en andere waardevolle voorwerpen.

De vrouw overleed in juni 2014. Ze was 's avonds binnengebracht in het ziekenhuis en 's ochtends was ze overleden. Uit toxicologisch onderzoek, dat enkele maanden op zich liet wachten, bleek dat er bij de vrouw lichaamsvreemde en giftige stoffen aangetroffen waren. Die zouden door de verpleegsters toegediend zijn. De twee verdachten zijn vrouwen van 33 jaar en 55 jaar uit Genk. Na samenvoeging van alle elementen oordeelde de onderzoeksrechter dat er voldoende bezwaren waren om de twee verdachten op te sluiten.

Ziekenhuis totaal verrast
Het ziekenhuis verleent de volledige medewerking aan het onderzoek naar twee verpleegkundigen die verdacht worden van betrokkenheid bij de dood van een patiënte. "We waren zelf totaal en erg onaangenaam verrast door de aanhouding van de verpleegkundigen", zo stelt de ziekenhuisdirectie in een reactie.

"We zijn zelf door het parket nog niet ingelicht over de feiten, dus kunnen daar geen commentaar op geven", zegt Jurgen Ritzen, woordvoerder van het ZOL. "We laten het parket zijn werk doen en verlenen uiteraard onze volledige medewerking. We zijn zelf heel onaangenaam verrast door de aanhoudingen en hopen dat er spoedig duidelijkheid komt."

De medewerkers en de patiënten van het ziekenhuis worden intussen geïnformeerd over de stand van zaken. "Het spreekt voor zich dat de collega's en de patiënten zich vragen stellen", aldus nog Ritzen. "We doen al het mogelijke om hen op de hoogte te houden en hen gerust te stellen. Op dit ogenblik lopen geen andere gerechtelijke onderzoeken."