Genkse schepen Ali Çaglar (CD&V) beschuldigd van corruptie

Karolien Coenen
De Genkse schepen Ali Çaglar (CD&V) (foto) moet volgende week donderdag voor de correctionele rechtbank in Tongeren verschijnen op verdenking van passieve corruptie en valsheid in geschrifte. Çaglar legt zijn ambt als schepen neer in afwachting op het vonnis, maar ontkent iedere strafrechtelijke aansprakelijkheid.

De Centrale Dienst voor de Bestrijding van de Corruptie (CDBC) voerde onder leiding van het federale parket het onderzoek naar Ali Çaglar. Dat gebeurde na een tip in een drugsonderzoek waarin de naam van Fabrizio Muto, de vroegere president van de Hells Angels in Genk, viel. 

Verkiezingsdrukwerk

Via Muto kwam de Genkse schepen in contact met Hendrik Pals, van bouwfirma Deta-Link en dochterbedrijf Necess-Infra in Geleen. Pals betaalde in 2012 een factuur voor verkiezingsdrukwerk van Çaglar ter waarde van 2.500 euro. Die factuur heeft Çaglar echter niet bij zijn verkiezingsuitgaven gemeld. "Daarvoor ben ik in 2016 en 2017 telkens eenmaal verhoord geweest. Er is toen echter geen verder gevolg aan gegeven. Daarom ben ik des te meer verrast met de dagvaarding die ik recent ontvangen heb", reageert Çaglar.

Verder gaat de tenlastelegging over een ontmoeting van Pals met distributienetbeheerder Infrax, waarbij de Genkse schepen als bestuurder van Interaqua - een onderdeel van Infrax Limburg - aanwezig was, over de wijze waarop de aannemer kon intekenen om voor Infrax te werken. Nadien wilde de aannemer Çaglar sponsoren, aangezien in zijn bedrijven ook veel Turkse werknemers actief waren.

Ik heb nooit de intentie gehad om welk bedrijf dan ook enig voordeel te verschaffen bij de toewijzing van werken

Ali Çaglar (CD&V)

"Ik benadruk dat ik nooit de intentie gehad heb om welk bedrijf dan ook enig voordeel te verschaffen bij de toewijzing van werken. Het is niet ongewoon dat mensen met een politiek mandaat bedrijven in contact brengen met overheidsinstellingen", zegt Çaglar.

Valsheid in geschrifte en passieve omkoping

Volgens het parket maakte Çaglar zich schulding aan valsheid in geschrifte en passieve omkoping. De Genkse schepen ontkent iedere strafrechtelijke aansprakelijkheid. Om zich op het proces voor te bereiden, verkiest Çaglar om de tijdelijke afwezigheid als schepen in te roepen. Hij zal voorlopig geen wedde als schepen of gemeenteraadslid meer ontvangen. 

Zijn bevoegdheden zullen tijdelijk door de andere CD&V-schepenen overgenomen worden, hoewel een vervanging volgens het gemeentedecreet mogelijk is. De partij vindt het echter niet aangewezen om de schepen in een dergelijke korte periode in de legislatuur nog te vervangen.

Burgemeester verrast

De schepen lichtte zijn partij in de loop van 2016 en 2017 al in dat hij door de politie verhoord was, maar burgemeester Wim Dries (CD&V) is toch verrast door de dagvaarding en inhoud. De Genkse burgemeester toont begrip voor de beslissing van Çaglar om tijdelijke afwezig te blijven als schepen. "De afgelopen dagen heb ik met eigen ogen gezien hoe zwaar dit hele dossier op hem en zijn naaste omgeving weegt", zegt Dries.

 Infrax werd in 2016 al over het dossier gehoord, maar de netbeheerder benadrukt dat het verder niet betrokken is. Tijdens twee contacten, in 2013 en 2015, stelde Çaglar de aannemers Deta Link en Necess Infra aan Infrax voor, waarna de netbeheerder de bedrijven op de formele aankoopprocedure zou gewezen hebben. "Dat is de enige manier waarop aannemers opdrachten van Infrax kunnen bekomen, zoals de wet het voorschrijft", aldus woordvoerder Björn Verdoodt. "Concreet werd geen van beide bedrijven tot op heden als aannemer door Infrax gegund. Geen van beide heeft bijgevolg ooit een opdracht voor ons uitgevoerd." 
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Loris Scavone

  Wanneer de overheid iedereen over 1 kam mag scheren en alle hells angels durft te veroordelen aan de hand van enkelingen dan mogen wij als burger dit ook. Sluit aub alle cd&v kantoren omdat meneer Caglar corrupt is!!! Heel de cd&v is een corrupte bedoeling, dit toch alvast als ik de huidige gedachtengang van de regering overneem! #wimdries #doeiets #julliemakengenkkapot

 • Ivan Willems

  Och, geen enkele partij gaat vrijuit aan corruptie. Ze zijn ALLEMAAL hetzelfde.

 • MICHELINE GEVERS

  In Turkije , zonder vorm van proces , de cel in.

 • rudy van hecke

  en Beke doe nu aan huisbezoek bij de oudjes zal ze wel bestelen zeker

 • nand nuyts

  Burgemeester Wim Dries (CD&V) is toch verrast dat het is uit gelekt, wie zou dat gedaan hebben.