Genk wil loods ombouwen tot slachthuis voor offerfeest

(Archieffoto).
PHOTO_NEWS (Archieffoto).
Het Genkse schepencollege wil een vergunning aanvragen om een loods van de Technische Dienst te laten erkennen als slachthuis. Met deze erkenning kan de loods dit najaar ingezet worden voor het onverdoofd slachten van schapen in het kader van het islamitische offerfeest. Er werd alvast 50.000 euro vrijgemaakt voor aanpassingswerken in de loods.

Met het budget van zo'n 50.000 euro moet de multifunctionele loods van de Technische Dienst aan de Wiemesmeerstraat in Genk kunnen uitgerust worden om een erkenning als slachthuis binnen te halen.

Het stadsbestuur wil dan ook bij het Federaal Voedselagentschap (FAVV) een vergunning aanvragen als slachthuis. Dat zou betekenen dat het gebouw op en rond 23 september kan gebruikt worden voor het onverdoofd slachten van schapen voor het offerfeest.

De aanvraag is een antwoord op de beslissing van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) om het onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren niet langer toe te laten. "Als stad Genk willen we alles doen om op een georganiseerde manier en met aandacht voor het dierenwelzijn het offerfeest te kunnen laten plaatsvinden", aldus burgemeester Wim Dries. "Deze aanvraag is de proactieve oplossing waar we dit mee willen realiseren." De loods was in het verleden ook al een tijdelijke slachtvloer, waar een aantal van de 1.200 schapen voor Genkse moslims werd geslacht.

De Genkse moskeeverenigingen ontvingen al een brief waarin de stad haar standpunt en initiatief toelicht. De komende weken zal in elke moskee een infomoment worden gehouden om de gemeenschappen op de hoogte te brengen van de organisatie van het offerfeest.

Genks burgemeester Wim Dries (CD&V).
BELGA Genks burgemeester Wim Dries (CD&V).