Geneviève Lhermitte, vrouw die haar vijf kinderen vermoordde, mag vrijkomen onder strikte voorwaarden

Geneviève Lhermitte.
Belga Geneviève Lhermitte.
De Brusselse strafuitvoeringsrechtbank heeft Geneviève Lhermitte vrijgelaten onder voorwaarden. Dat bevestigt haar advocaat Nicolas Cohen. De inmiddels 52-jarige vrouw vermoordde in 2007 haar vijf kinderen. Ze werd daarvoor in 2008 tot levenslang veroordeeld door het hof van assisen in Nijvel. In 2017 had Lhermitte al een eerste keer een verzoek tot invrijheidsstelling ingediend, maar dat werd toen geweigerd. Ze mag nu haar cel verlaten zodra er een plaats vrijkomt in de psychiatrische instelling waar ze heen wil.

Lhermitte vermoordde op 28 februari 2007 haar vijf kinderen. In de gezinswoning in Nijvel riep ze hen een voor een bij zich in de badkamer. Daar sneed ze hen de keel door met een mes dat zij speciaal daarvoor gekocht had in een doe-het-zelfzaak. Bouchaïb Moqadem, de vader van de kinderen, was op dat moment op reis in het buitenland.

Op 19 december 2008 veroordeelde het hof van assisen van Waals-Brabant haar tot levenslange opsluiting, een straf die ze uitzat in de gevangenis van Berkendael. In 2017 verwierp de strafuitvoeringsrechtbank een eerste verzoek tot voorwaardelijke invrijheidsstelling, maar dit jaar diende Cohen een nieuwe aanvraag in. 

In twee stappen
Daarin werd voorgesteld dat Geneviève Lhermitte eerst zou worden opgenomen in een gesloten psychiatrische instelling om daar een doorgedreven behandeling te volgen. Pas later zou werk gemaakt worden van een daadwerkelijke terugkeer naar de maatschappij, weliswaar nog steeds onder strikte begeleiding.

De strafuitvoeringsrechtbank is nu akkoord gegaan met dat plan. Geneviève Lhermitte zal de gevangenis dus pas kunnen verlaten als er een plaats vrijkomt in de psychiatrische instelling waar ze heen wil. Als bijkomende voorwaarde moet ze een aantal plaatsen vermijden waar burgerlijke partijen wonen.
43 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Steven Hermans

  Triestig. Wat zijn de strikte voorwaarden, in de toekomst maximum 4 kinderen vermoorden? Zo iemand mag NOOIT meer vrijkomen. Onze justitie is vooral gericht op de daders en is niet bezig met de slachtoffers. Wil ze naar een instelling, ok, maar daarna terug naar uw Hilton regime in gevangenis. Daders maken nu eenmaal een keuze en moeten de gevolgen dragen. Als ik straks dronken iemand zou aanrijden dan krijg ik volgens mij van justitie hier een nieuwe auto die slachtoffers moeten betalen.

 • Luc Desmet

  In de USA krijg je voor veel veel minder al levenslang. Schandalig dit!!

 • gina duribreux

  spijtig dat de vijf kinderen zelfde geluk niet hebben en voor gerecht nogmaals bewijs van tekort komen op alle gebied al wie met zo gedachten loop moet zeggen het is te doen in belgie bravo staat

 • Chris Devlaeminck

  Dat mens is een monster.

 • Ulrike Parmentier

  Vooral het zinnetje ‘instelling waar zij naar toe wil ‘ is raar. Heeft zij wel te willen ?