Generaal waarschuwt voor groeiende stroom vluchtelingen

REUTERS
Zolang het Midden-Oosten verscheurd blijft door conflicten, zal de vluchtelingenstroom enkel toenemen. Dat zegt generaal Marc Compernol, nummer twee van het Belgisch leger.

Generaal Compernol, chef operaties, voorspelt dat de huidige asielcrisis in Europa nog maar het begin is. "Je kan vluchtelingen niet tegenhouden door muren te bouwen rond Europa: die mensen zullen blijven komen", zegt hij op Radio 1.

Conflicten
"Het probleem is dat de situatie in die landen zo slecht is dat die mensen niets meer te verliezen hebben", klinkt het bij de nummer twee van het leger. De conflicten in de regio zullen de stroom enkel toenemen, vreest de generaal. "Als we de toenemende onveiligheid in Syrië, Libië en Irak niet stoppen, zullen de vluchtelingen blijven komen, en in steeds grotere getale." 

In juli kwamen al 100.000 migranten naar de Europese Unie volgens grensbewakingsagentschap Frontex. Dat cijfer gaat volgens Compernol niet dalen, zolang Europa het probleem in het Midden-Oosten niet serieus aanpakt.

Meer middelen
De generaal, die het probleem aan de basis wil aanpakken, betreurt de dalende defensiebudgetten en wil meer middelen. "Syrië is een probleemgebied, net als de volledige subsaharagordel. Als we daar willen opereren, zullen we over meer middelen moeten kunnen beschikken."

De vluchtelingen zullen blijven komen

Marc Compernol
BELGA